Σε μηνιαίο «ενοίκιο» μετατρέπεται ο ΕΝΦΙΑ!

368

Σε μηνιαίο «ενοίκιο» μετατρέπεται ο ΕΝΦΙΑ, καθώς από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022 οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πληρώνουν στην Εφορία, δόσεις κάθε μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» η αύξηση των δόσεων αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ από το 2022, σε 10 δόσεις, από 6 δόσεις που είναι μέχρι και φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό, από το 2022, η πληρωμή της πρώτης δόσης θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι κάτοχοι των ακινήτων, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022, θα πληρώνουν τις δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ του 2021 και αμέσως μετά από τον Μάρτιο, θα ξεκινήσει η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2022.

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους, θα γίνει μέχρι τις αρχές Μαρτίου, ώστε αμέσως να αρχίσουν τρέχουν οι δόσεις αποπληρωμής.

Έτσι οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για 16 συναπτούς μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Δεκέμβριο του 2022.

Στην ουσία, δηλαδή, θα είναι ωσάν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν… ενοίκιο στο Κράτος, για τα ακίνητα που κατέχουν.

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στις αρχές κάθε έτους αντί στο δίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος θα διευκολύνει το Taxisnet ώστε να ασχολείται στη συνέχεια με την υποβολή των δηλώσεων φόρους εισοδήματος, καθώς δεν μπορεί να υποστηρίξει και τις δύο εφαρμογές ταυτόχρονα.

Πέρυσι, λόγω της παράτασης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Αυγούστου, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έγινε Σεπτέμβριο. Το ίδιο θα γίνει και φέτος, που η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων παρατάθηκε έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Σε 12 δόσεις από το 2023

Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ του 2022, ο δόσεις θα είναι μέχρι 10, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ. Όταν το ποσό πληρωμής είναι μικρότερο των 500 ευρώ, οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα είναι, αναλογικά, λιγότερες.

Για το 2023 στόχος είναι, οι δόσεις πληρωμής του φόρου κατοχής ακινήτων να γίνουν μέχρι 12 και να πληρώνονται κάθε μήνα.

Με την εξέλιξη αυτή, το βάρος της αποπληρωμής θα επιμερίζεται σε 12 αντί για 6μήνες και άρα το μηνιαίο βάρος αποπληρωμής θα είναι ελαφρύτερο, από την άλλη πλευρά ο ΕΝΦΙΑ μετατρέπεται σε κανονικό μηνιαίο ενοίκιο.