Μετακινήσεις εκτός νομού: Οι 2 μεγάλες αλλαγές που “βάζουν σε Lockdown” τους ανεμβολίαστους

578

Μετακινήσεις εκτός νομού: Δύο είναι οι μεγάλες αλλαγές που θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου, μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους.

Η πρώτη αλλαγή αφορά στην υποχρεωτικότητα διενέργειας rapid test με κόστος 10 ευρώ ή PCR για τους ανεμβολίαστους και σε άλλα μέσα μεταφοράς, εκτός από αεροπλάνα και πλοία, όπως στα ΚΤΕΛ και στα τρένα.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στη βεβαίωση αρνητικού rapid test, η οποία δεν θα γίνεται αποδεκτή από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αλλά από ειδική σελίδα του gov.gr.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, η πλατφόρμα θα αντλεί τα στοιχεία των αποτελεσμάτων των τεστ από τα διαγνωστικά κέντρα και το gov.gr θα ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να εκδίδουν τις βεβαιώσεις.

Επιπλέον, όλοι οι ενήλικοι ταξιδιώτες, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι για τη νόσο COVID-19, οφείλουν να έχουν συμπληρώσει τη Δήλωση Υγείας.

Από τα μέτρα αυτά υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις για τους ανήλικους. Συγκεκριμένα, τα παιδιά έως 12 ετών μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα με πλοίο (γεννημένοι μετά την 01/07/2009).

Οι έφηβοι από 12 έως 17 ετών (γεννημένοι πριν από τις 30/06/2009) μπορούν να πραγματοποιούν τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις τους με οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου και του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Τη βεβαίωση για το αρνητικό αποτέλεσμα του self test καλύπτει ο κηδεμόνας τους.

Τονίζεται πως κατά την επιστροφή από τα νησιά είναι υποχρεωτική, πλέον, η διενέργεια τεστ 24 ωρών (μοριακού, rapid ή self) με αρνητικό αποτέλεσμα για όλους τους ανεμβολίαστους άνω των 12 ετών.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού με πλοία

Η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία, στα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά και λοιπά ηπειρωτικά λιμάνια, καθώς και μεταξύ των νησιών επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κοροναϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί, είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κοροναϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης ή

Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν για τη μετακίνηση εκτός νομού, αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση την προσεχή Τρίτη.

Στο μεταξύ, οριστική θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση για πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης μόνο των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του κοροναϊού, ενώ κατά πάσα πιθανότητα επιστρέφει για όλους η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στον Alpha, τα μέτρα θα περιλαμβάνουν επιβαρύνσεις στην τσέπη όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, οι οποίες μπορεί να φτάνουν και τα 40 ευρώ την εβδομάδα, γεγονός που σημαίνει μια σημαντική μείωση μισθού για ανεμβολίαστους.

Ειδικότερα, τα self test θα σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα και επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα απαραίτητα τεστ αυτοδιάγνωσης για την Covid-19 με δική τους επιβάρυνσή, τα οποία θα πρέπει να είναι είτα μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.