Aφγανιστάν: Έκρηξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (φωτό)

568

Έκρηξη σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο οποίο συνωθούνται αλλοδαποί πολίτες, αλλά και Αφγανοί που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από το ισλαμιστικό κίνημα των Ταλιμπάν.

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι, με βάση τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας, χωρίς ωστόσο να μπορεί να το επιβεβαιώσει και επισημαίνοντας ότι η πληροφορία θα μπορούσε να διαψευστεί.

Με βάση και πάλι Αμερικανό αξιωματούχο, “υπάρχουν θύματα”.

Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για τουλάχιστον 3 Αμερικανούς στρατιωτικούς οι οποίοι έχουν τραυματιστεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την έκρηξη, σύμφωνα με  αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν βρισκόταν σε μια συνεδρίαση με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας και συζητούσαν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όταν πληροφορήθηκαν για την έκρηξη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή.

Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 15 άνθρωποι.

Όπως σημειώνει σε tweet του ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι: “Επιβεβαιώνουμε ότι υπήρξε έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής εάν υπάρχουν θύματα. Θα παρέχουμε επιπλέον λεπτομέρειες όταν αυτό καταστεί εφικτό”.

Υπάρχουν “πάρα πολύ αξιόπιστες” πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ένοπλοι σχεδιάζουν επίθεση με στόχο τους συγκεντρωμένους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι.

Αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας συμβούλευσε τους πολίτες να μην μεταβαίνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι του Αφγανιστάν, όπου χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν για να επιβιβαστούν σε μια πτήση που θα τους μεταφέρει εκτός της χώρας ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου για την ολοκληρωτική αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Ο Χίπι επιβεβαίωσε ότι οι πληροφορίες για πιθανή επίθεση αυτοκτονίας από μέλη του Ισλαμικού Κράτους είχαν γίνει “πολύ πιο αξιόπιστες”.

“Υπάρχει τώρα πολύ, πάρα πολύ αξιόπιστη πληροφόρηση για επικείμενη επίθεση και γι’ αυτό άλλαξε χθες το βράδυ η σύσταση του Φόρεϊν Όφις, ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να έρχονται στο Αεροδρόμιο της Καμπούλ, θα πρέπει να μεταβούν σε ένα ασφαλές μέρος και να αναμένουν περισσότερες οδηγίες”, δήλωσε ο υπουργός στο ραδιόφωνο του BBC.

Οι πρώτες εικόνες από την έκρηξη: