Μπουρλά : Πιθανή η εμφάνιση μιας ανθεκτικής μετάλλαξης του κοροναϊού

693

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά δεν απέκλεισε κάποια στιγμή να εμφανιστεί μια μετάλλαξη του κοροναϊού που θα είναι ανθεκτική στα εμβόλια.

“Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος στον κόσμο, μπαίνει στο στόχαστρο των επιστημόνων μας”, ανέφερε ο CEO της  Pfizer μιλώντας στο Fox News. “Και η έρευνα τους είναι για να δουν αν το στέλεχος αυτό μπορεί να ξεφύγει από την προστασία του εμβολίου μας”, πρόσθεσε.

“Δεν έχουμε εντοπίσει κάτι τέτοιο ακόμα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πιθανό μια ημέρα, ένα τέτοιο στέλεχος να εμφανιστεί”, ανέφερε.

Επισήμανε πάντως ότι η Pfizer θα είναι σε θέση να παρουσιάσει νέες εκδόσεις των εμβολίων για την καταπολέμηση μιας νέας μετάλλαξης εντός τριών μηνών από τον εντοπισμό της.

“Έχουμε δημιουργήσει μια διαδικασία με βάση την οποία εντός 95 ημερών από τον εντοπισμό ενός στελέχους το οποίο θεωρείται στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος, θα είμαστε σε θέση να έχουμε ένα εμβόλιο κατάλληλα προσαρμοσμένο για το συγκεκριμένο στέλεχος”, δήλωσε ο Μπουρλά.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna κατά της Covid-19 μειώθηκε από 91% σε 66% από τότε που η παραλλαγή Δέλτα έγινε κυρίαρχη στις ΗΠΑ. Αυτά τα δεδομένα προέρχονται από μελέτη στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα υγείας και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία σε έξι Πολιτείες και η οποία διεξήχθη με σκοπό να εξεταστεί η απόδοση των εμβολίων σε πραγματικές συνθήκες. Οι συμμετέχοντες εξετάζονταν εβδομαδιαίως για συμπτωματικές και ασυμπτωματικές λοιμώξεις.

Μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της μόλυνσης ήταν 91%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τον κύριο ομοσπονδιακό οργανισμό δημόσιας υγείας της χώρας.

Όμως, κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που η παραλλαγή Δέλτα έγινε κυρίαρχη, δηλαδή όταν ήταν υπεύθυνη για περισσότερο από το 50% των κρουσμάτων σύμφωνα με την αλληλουχία, η αποτελεσματικότητα έπεσε στο 66%.

Οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν, ωστόσο, ότι αυτή η μείωση μπορεί να μην προκλήθηκε μόνο από την παραλλαγή Δέλτα, αλλά και από μια αποτελεσματικότητα που φθίνει με την πάροδο του χρόνου.