Άμεση απόδοση στην εφορία του ΦΠΑ για κάθε πώληση!

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022, μετά την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet

416

Σχέδιο για την άμεση πληρωμή του ΦΠΑ στην Εφορία για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται εκπονούν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, μετά την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet.

Σήμερα ο ΦΠΑ που καταβάλλουν οι καταναλωτές, αποδίδεται από τις επιχειρήσεις στην Εφορία, ανά μήνα, εάν τηρούν διπλογραφικά βιβλία και ανά τρίμηνο εάν τηρούν απλογραφικά βιβλία.

Με την παρέμβαση που σχεδιάζεται, θα προβλέπεται, πως όταν θα γίνεται μια συναλλαγή, ο αναλογών ΦΠΑ θα καταβάλλεται «αυτόματα» στην Εφορία.

Η άμεση πληρωμή του ΦΠΑ θα γίνεται με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού του επαγγελματία, που θα υποχρεωθεί να διατηρεί και με επαρκές υπόλοιπο.

Αν η συναλλαγή γίνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ο ΦΠΑ θα παρακρατείται αμέσως, ενώ αν η συναλλαγή γίνεται με μετρητά και εκδίδεται απόδειξη από ταμειακή μηχανή ή άλλο φορολογικό μηχανισμό, η απόδοση του ΦΠΑ θα γίνεται αμέσως μόλις η συναλλαγή διαβιβαστεί στο Taxisnet.

Διευκρινίζεται εδώ, ότι, οι αποδείξεις που θα εκδίδονται με τις ταμειακές μηχανές, δεν θα διαβιβάζονται αυτόματα στο Taxisnet, αλλά υπάρχουν διαφορετικοί χρόνοι, ανάλογα με την κατηγορία της επιχείρησης, που ορίζει ότι οι συναλλαγές μεταβιβάζονται σε χρόνο από 15 λεπτά έως και 24 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται μόλις η συναλλαγή «περάσει» στο Taxisnet, που σημαίνει αυτόματα, όταν οι πληρωμές είναι ηλεκτρονικές και με χρονοκαθυστέρηση ωρών όταν η συναλλαγή είναι με μετρητά.

Πόσος ΦΠΑ θα αποδίδεται άμεσα;

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο ποσό ή ποσοστό του ΦΠΑ που θα καταβάλλεται άμεσα, καθώς υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις.

Η φορολογική διοίκηση γνωρίζει ότι, ο ΦΠΑ που πληρώνει ο καταναλωτής και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να τον αποδώσουν στην Εφορία με τις μηνιαίες ή τριμηνιαίες περιοδικές δηλώσεις, χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις ως ρευστότητα.

Με το δεδομένο αυτό, μια άμεση επιβολή της αυτόματης καταβολής του ΦΠΑ στην εφορία, θα δημιουργούσε ταμιακό πρόβλημα σε χιλιάδες επιχειρήσεις.
Εξετάζεται έτσι, το σχέδιο να ξεκινήσει να εφαρμόζεται με την άμεση απόδοση του 50% του ΦΠΑ, ώστε να μένει για cash flow στις επιχειρήσεις το υπόλοιπο 50%.

Η εκκαθάριση του ΦΠΑ θα γίνεται στο τέλος του μήνα για τις επιχειρήσεις διπλογραφικά βιβλία και στο τέλος του τριμήνου για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και θα αποδίδουν στην Εφορία τον υπόλοιπο ΦΠΑ, που αναλογεί στις πωλήσεις τους.

Πότε θα εφαρμοστεί

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ και της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2022. Νωρίτερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίζει η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, έως την 1η Νοεμβρίου 2021, θα έχουν συνδεθεί με το Taxisnet όλες οι ταμειακές μηχανές και οι λοιποί φορολογικοί μηχανισμοί των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, οι υπόχρεες οντότητες διασυνδέονται, με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

  • Από 01/09/2021 οι οντότητες που βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και το φορολογικό έτος 2019, είχαν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 100.000 ευρώ.
  • Από 01/10/2021 οι οντότητες που βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και το φορολογικό έτος 2019, είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι και 100.000  ευρώ και
  • Από 01/11/2021 οι λοιπές οντότητες.

Οι κατηγορίες των επιχειρήσεων που απαλλάσσονται από την υποχρεωτική χρήση των Φ.Η.Μ. για την έκδοση των στοιχείων λιανικής πώλησης και δεν κάνουν προαιρετική χρήση τους, απαλλάσσονται.