Μητσοτάκης – Ερντογάν για Αφγανιστάν: Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση – Τι συμφώνησαν

238

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνομιλία των δύο ηγετών κράτησε μισή ώρα και διεξήχθη σε θετικό κλίμα.

Οι δύο ηγέτες φαίνεται να συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Συζητήθηκε ακόμα η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου. Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά – είναι άλλωστε ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κ.κ. Φραγκογιάννης και Ονάλ.

Την Πέμπτη, εξάλλου, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία).

Λίγες ώρες πριν από την τηλεφωνική συζήτηση των δύο ηγετών, που σύμφωνα με πληροφορίες, “κλείδωσε” μετά από την επικοινωνία των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών (της κ. Σουρανή και του κ. Καλίν), η Αθήνα χαρακτήριζε την επαφή με την Τουρκία απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και άρα βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα στη φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνει μέχρι σήμερα

Άλλωστε, η ελληνική πρωτεύουσα έχει εξακολουθητικά στο… μικροσκόπιό της τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τους επακόλουθους τριγμούς στην… παγκόσμια σκακιέρα. Το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος προσφυγικών ροών ηχεί συναγερμό στην Ευρώπη, με την κυβέρνηση να προετοιμάζεται σε άπαντα τα επίπεδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς χθες, σημείωσε ότι η ελληνική πρωτεύουσα θα ευθυγραμμίσει τις δράσεις της με την Ε.Ε. “Έχουμε ζητήσει μία ενιαία στάση για την αντιμετώπιση της κατάστασης και της ενδεχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης που θα προκύψει. Επίσης, έχουμε ζητήσει να καταστεί απολύτως ξεκάθαρο προς τις τρίτες χώρες, και προς την Τουρκία, ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία εργαλειοποίηση της συγκεκριμένης κατάστασης”, ανέφερε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις αποτροπής βρίσκονται σε απόλυτη εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου.

“Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα”

Νωρίς το μεσημέρι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ολοκλήρωσαν την επιθεώρηση του φράχτη στον Έβρο, συμμετέχοντας, παράλληλα, σε συσκέψεις για την προστασία των συνόρων.

“Η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας”, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτό που διαπιστώθηκε στα σημεία που επισκέφθηκαν με τον κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά και σε μήκος όλων των χερσαίων συνόρων είναι “η άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων, με την πολύτιμη συνδρομή όλων των στελεχών της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων με όρους αρμονικής και εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας”.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε: “Αποτελεί απόφασή μας -κι αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού που μεταφέρουμε σήμερα εδώ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και στους τοπικούς φορείς- η υπεράσπιση των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους… Η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και ταυτόχρονα δημιουργεί και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστό ότι εμείς ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις, ωστόσο ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις. Στηρίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που πιθανόν να προκύψουν”.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης σημείωσε, στις δηλώσεις του, ότι από τα γεγονότα του Έβρου, 18 μήνες πριν, υπάρχει μία σημαντική αναβάθμιση των συστημάτων ασφάλειας και προστασίας των συνόρων μας. “Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φράχτη μήκους 40 χιλιομέτρων, σε κρίσιμα σημεία των συνόρων μας, παρέμβρια και όχι μόνο, ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο που δημιουργεί δυνατότητες αποτροπής… Ολοκληρώθηκε το αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας που επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά, με τον κ. Παναγιωτόπουλο. Θέλω να σας πω ότι τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων”, πρόσθεσε.