Πιερία: Ψήφος εμπιστοσύνης από την ελληνική αγορά – Πληρότητες άνω του 70%

Στοχεύοντας στο ελκυστικό πακέτο της μετακίνησης, της διαμονής και της διατροφής σε συνδυασμό με το δίπτυχο ήλιος + θάλασσα αλλά και βουνό, γαστρονομία, πολιτισμό κτλ., η Πιερία φέτος απορροφάει ένα μεγάλο ποσοστό από την ελληνική αγορά. «Η φετινή σεζόν δείχνει μια τάση ομαλοποίησης, μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης.

417

Με τις πληρότητες για το διήμερο του Δεκαπενταύγουστου να έχουν αγγίξει το 85% και άνω και την τρέχουσα εβδομάδα να κινείται με ικανοποιητικά νούμερα, της τάξεως του 70%, οι ξενοδόχοι στο νομό Πιερίας φέρουν μια ικανοποίηση σχετικά με την πορεία του φετινού καλοκαιριού, άλλης μιας ιδιόμορφης τουριστικής σεζόν.

«Η διαφοροποίηση σε σχέση με τις χρονιές προ κοροναϊού, είναι ότι φέτος η ελληνική οικογένεια ανακάλυψε την Πιερία, η οποία έχει μια πάρα πολύ εύκολη οδική πρόσβαση» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης προσθέτοντας ότι το ελκυστικό πακέτο – μετακίνηση, διαμονή, διατροφή- προσέλκυσε πολλούς Έλληνες.

Δυο στους τρεις τουρίστες είναι Έλληνες

Με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής κινείται η φετινή σεζόν στην Πιερία, «δηλαδή, όπως ακριβώς το περιμέναμε» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτλακίδης. Η ελληνική αγορά στήριξε την περιοχή και εάν μέχρι το 2019, μία (1) στις τρεις (3) αφίξεις και μία (1) στις τέσσερις (4) διανυκτερεύσεις ήταν Έλληνες, με μέσο όρο διαμονής τις 2,5 μέρες, φέτος, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης «δυο (2) στους τρεις (3) τουρίστες είναι Έλληνες, με το μέσο όρο διαμονής τους να ξεπερνάει τις 3,5 – 4 ημέρες».

Σχετικά με τον εσωτερικό τουρισμό, αξίζει να σημειωθεί ότι ενισχύθηκε σημαντικά και από τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Τουρισμός Για Όλους, που φέτος ‘τρέχει’ πιο ενισχυμένο, με περισσότερες επιλογές και επιδότηση ακόμη και σε ποσοστό 100%.

Μεμονωμένοι Βαλκάνιοι και Ευρωπαίοι – Λείπει ο μαζικός τουρισμός

Εκτός από τους Έλληνες, την Πιερία και φέτος την προτίμησαν για τις διακοπές τους Βαλκάνιοι τουρίστες αλλά και από την Κεντρική Ευρώπη και τις χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία).

«Αυτό που λείπει φέτος από την Πιερία είναι ο μαζικός τουρισμός» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Τσιτλακίδης εξηγώντας ότι η καθυστέρηση με το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων στους Ευζώνους και την ομαλοποίηση της διέλευσης τουριστών ώθησε τους tour operators να στραφούν σε άλλες αγορές, τόσο σε χώρες όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr ένα μεγάλο κομμάτι του μαζικού τουρισμού που θα κατευθυνόταν στην Πιερία, απορροφήθηκε προς την Ανατολική Μακεδονία και τη Θάσο ενώ σ’ ότι αφορά άλλες χώρες, στράφηκε προς την Αλβανία και τη Βουλγαρία.

Ως επακόλουθο της φετινής απώλειας του μαζικού τουρισμού στην Πιερία είναι η οικονομική δυσφορία σε επιχειρήσεις και εμπλεκόμενους του τουρισμού και όπως πληροφορείται το GRTimes.gr πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα πολύ μικρά ξενοδοχεία και κυρίως αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, πολλά από τα οποία δεν λειτούργησαν καθόλου.

Με ερωτηματικό η επόμενη εβδομάδα

Και ενώ η τρέχουσα εβδομάδα κινείται στην Πιερία με πληρότητες άνω του 70%, η επόμενη εβδομάδα του Αυγούστου παραμένει με ερωτηματικό. «Η σεζόν κινείται με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής» επισημαίνει ο Ηρακλής Τσιτλακίδης λέγοντας, ωστόσο, ότι παρατηρείται μια ομαλή λειτουργία.

Σχετικά με το Σεπτέμβριο, «φαίνεται ελπιδοφόρος, υπάρχει η θέληση να έρθει ο κόσμος, όμως μην ξεχνάτε, ότι στις 13/9 ανοίγουν τα σχολεία και τότε η πτώση είναι κατακόρυφη» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης.