Διπλασιάστηκαν σε ένα μήνα οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, αύξηση 30% μόνο το τελευταίο δεκαήμερο

145

Τα σημάδια πίεσης στα νοσοκομεία, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο – Κρήτη, Αττική, Θεσσαλονίκη- είναι παραπάνω από εμφανή. Τα στοιχεία που έδωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος δείχνουν πόσο έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Σημαντική αύξηση των διασωληνώσεων και συνεχής αύξηση του δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια διαμορφώνουν την κατάσταση πλέον των νοσοκομείων. Η τελευταία εικόνα ήταν 290 εισιτήρια με 219 εξιτήρια, που σημαίνει συνεχή πίεση του συστήματος υγείας.

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251, έναντι του 166 που ήταν πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Το σύνολο των νοσηλευομένων ανέρχεται σε 1.872 άτομα σε κλινικές Covid έναντι 961 πριν από τέσσερις εβδομάδες και 299 σε κλίνες ΜΕΘ έναντι 133 πριν από τέσσερις εβδομάδες. Είναι χαρακτηριστικό πως τελευταίο δεκαήμερο υπήρχε μια αύξηση στις ΜΕΘ 29,44%.

Η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι στο 41% ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει φτάσει περίπου στο 60%.

Μεγαλύτερο πρόβλημα σε ΜΕΘ υπάρχει στην Κρήτη, όπου η κάλυψη φτάνει τα 96,5%. Στην Αττική αγγίζει ήδη το 76% και στη Θεσσαλονίκη με 57%.

“Υπάρχει ένα ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται, είναι όμως η μεγάλη πλειοψηφία οι ανεμβολίαστοι αυτή την στιγμή στις κλινικές ενώ πολύ μικρότερο ποσοστό είναι και στις ΜΕΘ Covid ενώ ακόμα πολύ μικρότερο ποσοστό είναι ο αριθμός των θανάτων εμβολιασμένων” είπε ο κ. Γώγος.

“Η πανδημία αυτή την στιγμή αποτελεί κυρίως νόσο των νέων με την διάμεση ηλικία να είναι πάντα γύρω στα 29 έτη, αρχίζει όμως σταθερά να εμφανίζεται μια “στροφή” στις μεγαλύτερες ηλικίες ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν έχουν την κατάλληλη εμβολιαστική κάλυψη και κυρίως πιέζουν το σύστημα υγείας” συμπλήρωσε.

Στα ύψη τα ενεργά κρούσματα

Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εμφανίζει μια συνεχή αύξηση με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου την εβδομάδα 8 έως 15 Αυγούστου να φτάνουν τις 21.567, με μια εβδομαδιαία μεταβολή 12,44%.

Ο ΕΟΔΥ το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανακοίνωσε 3.273 νέα κρούσματα, σε σύνολο τεστ που ξεπέρασαν και πάλι τις 100.000. Ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι ανέρχεται στους 286.

Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων σημειώνουμε 709 νέα κρούσματα στην Αττική και 318 στη Θεσσαλονίκη ενώ στην Κρήτη σημειώθηκαν 336 κρούσματα ενώ υπάρχουν ακόμα σημαντικοί αριθμοί σε πολλά από τα νησιά μας, όπως σε Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Χίο και Ρόδο.

Πώς οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, σε παγκόσμιο επίπεδο το “Δέλτα” στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό. Και συμπτωματικά άτομα με πλήρη εμβολιασμό μπορεί να μεταδώσουν τον ιό για μικρότερο, όμως, χρονικό διάστημα, ενώ για ασυμπτωματικά εμβολιασμένα άτομα δεν υπάρχουν ακόμα σαφή δεδομένα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης αφορά σε ανεμβολίαστους που έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν άρα και να μεταδώσουν τον ιό.

Τα υπάρχοντα εμβόλια, υπογράμμισε ο Καθηγητής, είναι πολύ δραστικά και έναντι του “Δέλτα” στελέχους του ιού σε σχέση με την πρόκληση σοβαρής νόσου, διασωλήνωσης και θανάτου σε ποσοστά που είναι πάνω από 90%.

Είναι λιγότερο δραστικά στην πρόκληση λοίμωξης σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 60% και 88%, η λοίμωξη, όμως, που προκαλείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι στη μεγάλη πλειοψηφία πολύ ελαφριά.