Ο Δήμος Κατερίνης αποχαιρετά το καλοκαίρι με τη λαϊκή όπερα «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού»

Πρόκειται για ένα έργο του Μίκη Θεοδοράκη που το εμπνεύστηκε από μια πολύ δύσκολη περίοδο της δεκαετίας του '40-'50

206

Τη λαϊκή όπερα, «το τραγούδι του νεκρού αδελφού», σε διασκευή του Χρήστου Σάλτα, παρουσιάζει στο κοινό ο Δήμος Κατερίνης, την τελευταία ημέρα του φετινού καλοκαιριού, Τρίτη 31 Αυγούστου 2021, στις 8.30 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο Πάρκου Κατερίνης, με ελεύθερη είσοδο.

Στην παρουσίαση του έργου συμμετέχει η χορωδία Ιδρύματος Σακελλαρίδη, η οποία από το 2003 μέχρι και σήμερα έχει πραγματοποιήσει 119 παραστάσεις (η 120η παράσταση «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού» θα πραγματοποιηθεί στις 31/8/2021 στο Αμφιθέατρο Πάρκου Κατερίνης).

Το «τραγούδι του νεκρού αδελφού» παίζεται για 6η χρονιά φέτος. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2017 παρουσιάστηκε, μετά από πρόσκληση, στο Διεθνές Φεστιβάλ Μόσχας.

Το έργο αυτό, που εμπνεύστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης από τα δύσκολα χρόνια του εμφύλιου σπαραγμού της δεκαετίας του ’40-‘50, μπορεί να θεωρείται και πάλι επίκαιρο στις μέρες μας, δεδομένου ότι οι Έλληνες, μέσα από επηρεασμούς εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων, εύκολα βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση μεταξύ μας, εύκολα χωριζόμαστε και διχαζόμαστε, εύκολα «ανάβουν τα αίματα»…

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Πρόκειται για κλασικό έργο που υπογράφει ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων  μουσικοσυνθετών (ίσως ο κορυφαίος του 20ου και του 21ου αιώνα), ο Μίκης Θεοδωράκης. Η εν λόγω λαϊκή όπερα αποτελείται από αφηγήσεις, οκτώ τραγούδια σε στίχους του Μίκη συν ένα θεϊκό «Νανούρισμα» του υπέροχου Κώστα Βίρβου. Αυτό είναι, λοιπόν, το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού».

Το «τραγούδι του νεκρού αδελφού» είναι δημοτικό και ανήκει στην κατηγορία των παραλογών. Κατατάσσεται σε αυτή την κατηγορία, καθότι έχει αφηγηματικό χαρακτήρα και φανταστικό περιεχόμενο. Συναντάται δε σε πολλές παραλλαγές στον ελληνικό αλλά και στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο.

Πρόκειται για την ιστορία μιας οικογένειας με εννιά γιους και μία κόρη. Η μοναχοκόρη (η Αρετή) τελεί τον γάμο της σε ξένο τόπο, ενώ τα αδέλφια της πεθαίνουν. Η μάνα μένει ολομόναχη και ένας από τους νεκρούς της γιους, ο Κωνσταντίνος, νεκρανασταίνεται από τον τάφο και φέρνει πίσω την κόρη.