Facebook, Instagram και WhatsApp κατεβάζουν περιεχόμενο που σχετίζονται με τους Ταλιμπάν

347

“Μπλόκο” σε λογαριασμούς αλλά και περιεχόμενο που σχετίζεται με τους Ταλιμπάν βάζει ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook, τόσο στην κύρια πλατφόρμα του όσο και στο Instagram και το WhatsApp.

Το κοινωνικό δίκτυο δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ότι θεωρεί την αφγανική ομάδα, η οποία χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθεί τα μηνύματα και τις ιδέες της εδώ και χρόνια, τρομοκρατική οργάνωση.

Μάλιστα, το Facebook ανέφερε ότι έχει συστήσει ειδική ομάδα moderators που εντοπίζει και αφαιρεί από τις πλατφόρμες του αναρτήσεις, εικόνες, βίντεο και άλλο περιεχόμενο που σχετίζεται με τους Ταλιμπάν.

“Οι Ταλιμπάν υφίστανται κυρώσεις ως τρομοκρατική οργάνωση με βάση το αμερικανικό δίκαιο και τους έχουμε μπλοκάρει από τις υπηρεσίες μας με βάση την πολιτική μας για τους Επικίνδυνους Οργανισμούς”, ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Facebook στο CNBC.

Το κοινωνικό δίκτυο αναφέρει ότι στο πλαίσιο αυτό αφαιρούνται λογαριασμοί που διατηρούν οι Ταλιμπάν ή άλλοι για λογαριασμό τους, καθώς και λογαριασμοί χρηστών που τάσσονται υπέρ τους, τους υποστηρίζουν και τους εκπροσωπούν.

“Έχουμε συστήσει επίσης ειδική ομάδα με ειδικούς επί θεμάτων του Αφγανιστάν, οι οποίοι έχουν ως μητρική τις γλώσσες Ντάρι και Παστού και έχουν γνώση της κατάστασης στη χώρα, οι οποίοι μας βοηθούν να εντοπίσουμε και μας προειδοποιούν σε θέματα που ανακύπτουν στην πλατφόρμα”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Facebook.

Το Facebook τόνισε επίσης ότι δεν αποφασίζει το ίδιο εάν πρέπει να αναγνωρίσει κάποια εθνική κυβέρνηση, αντίθετα ακολουθεί την “εξουσία της διεθνούς κοινότητας”.

Το πρόβλημα με το WhatsApp

Την ίδια στιγμή, πάντως, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το WhatsApp για τις μεταξύ τους επικοινωνίες. Η πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων είναι κρυπτογραφημένη απ’ άκρου εις άκρον, γεγονός που σημαίνει ότι το Facebook δεν μπορεί να δει το περιεχόμενο που μοιράζονται μεταξύ τους οι χρήστες του.

“Ως ιδιωτική υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, δεν έχουμε πρόσβαση στο περιεχόμενο των προσωπικών συνομιλιών, ωστόσο, εάν λάβουμε γνώση ότι ένα άτομο ή ένας οργανισμός που εμπίπτει στην επιβολή κυρώσεων έχει παρουσία στο WhatsApp, προβαίνουμε στα δέοντα”, δήλωσε εκπρόσωπος του WhatsApp στο Vice τη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος του Facebook τόνισε, επίσης, στο CNBC ότι το WhatsApp χρησιμοποιεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για την αξιολόγηση μη κρυπτογραφημένων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων, φωτογραφιών προφίλ και περιγραφών ομάδων ώστε να τηρεί τις νομικές του υποχρεώσεις.