Σκληρή μάχη σε δύο πύρινα μέτωπα στην Αττική – Στις φλόγες Κερατέα και Βίλια – Εκκένωση οικισμών

249

Δυο μεγάλες πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη σε δυο διαφορετικά σημεία της Αττικής. Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί στην Κερατέα, η οποία εξελίχθηκε σε μέτωπο πολλών χιλιομέτρων. Εκτός ελέγχου είναι και η φωτιά που ξέσπασε στα Βίλια και καίει πευκοδάσος, ενώ έχουν εκκενωθεί πέντε οικισμοί.

Μέτωπο πολλών χιλιομέτρων στην Κερατέα

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στην Κερατέα, η οποία, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, έχει ανοίξει και εκτείνεται αυτή την ώρα σε όλο το τόξο Μερκάτι – Συντερίνα – ‘Αγιο Κωνσταντίνο, που έχουν εκκενωθεί, όπως και ο οικισμός Δημολάκι. Η πυρκαγιά καίει πευκοδάσος, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια.

Το ένα μέτωπο είναι στην κορυφογραμμή πάνω από τον ‘Αγιο Κωνσταντίνο, όπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες για να μην περάσει στον εθνικό δρυμό.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό πως διασώθηκε ηλικιωμένη που είχε εγκλωβιστεί στο σπίτι της, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής μιλώντας στο OPEN, σημειώνοντας παράλληλα πως πλέον η γυναίκα βρίσκεται σε ασφαλές σημείο.

Μέχρι στιγμής έχει δοθεί μέσω του 112 εντολή για την εκκένωση των οικισμών (Μαρκάτι, Συντερίνα, Άγιος Κωνσταντίνος και Δημολάκι) για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι προς την Ανάβυσσο.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου στο thetoc.gr κρίθηκε σκόπιμο να εκκενωθεί και ο οικισμός “Μεγάλα Πεύκα”, προσθέτοντας ότι αν “η φωτιά περάσει τον δρόμο Αναβύσσου – Αγίου Κωνσταντίνου, θα μπει στον εθνικό δρυμό της Καμάριζας”.

Σκληρή μάχη σε δύο πύρινα μέτωπα στην Αττική - Στις φλόγες Κερατέα και Βίλια - Εκκένωση οικισμών

“Το μέτωπο είναι μεγάλο, ενιαίο και σε ένταση, γιατί βρίσκεται σε δάσος και φυσάει δυνατός βοριάς”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαρωνικού, προσθέτοντας “Τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι ριπές πρέπει να φτάνουν και τα 6 μποφόρ. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να μην πλησιάζει γιατί είναι επικίνδυνο. Τα οχήματα να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας και να μην κατευθύνονται προς τον δρόμο Αγίου Κωνσταντίνου-Αναβύσσου, γιατί είναι κλειστός”.

Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας των ανέμων που πνέουν στο σημείο, με συνέπεια ν΄ανοίξει το μέτωπο και αυτή τη στιγμή να κινείται προς τον εθνικό δρυμό, στην Καμάριζα. Μάλιστα οι φλόγες είναι ορατές σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, όπως φαίνεται και σε ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε από χρήστη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη με το μέτωπο να κινείται απειλητικά προς την Ανάβυσσο με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να καταβάλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής έχουν καεί σπίτια στον οικισμό. Όπως είπε χαρακτηριστικά στο theTOC ο Δημήτρης Λουκάς , “γίνεται χαμός εδώ έχουν καεί σπίτια είναι απίστευτο αυτό το οποίο συμβαίνει”. Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Δημήτρης Λουκάς έκανε λόγο εμπρησμό σε ό,τι αφορά τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στη θέση Μαρκάτι της Κερατέας. Παράλληλα, ο Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε σε ενδείξεις εμπρησμού για τη φωτιά, λέγοντας πως η πυρκαγιά -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- φαίνεται να ξεκίνησε από απόπειρα εμπρησμού σε κάδο απορριμμάτων και στη συνέχεια εξαπλώθηκε.

Φωτιά Κερατέα 16/8/2021

Ανεξέλεγκτη η φωτιά και στα Βίλια

Εκτροπή εναέριων πυροσβεστικών μέσων προς την πυρκαγιά στα Βίλια, από άλλες περιοχές της χώρας γίνεται από την Πυροσβεστική, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο κατευθύνονται νότια, (γεωγραφικά προς τα Μέγαρα) καίγοντας παρθένο πευκοδάσος, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη εκκενωθεί με μηνύματα του 112 έξι οικισμοί: Παλαιοχώρι, ‘Αγιος Γεώργιος, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι.

Σημειώνεται πως η φωτιά στα Βίλια ξέσπασε στις 12:50, κοντά στην παιδική κατασκήνωση, που λειτουργεί στην περιοχή και εκκενώθηκε, με τα παιδιά να μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο.

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, για τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στα Βίλια. Οι υδροφόρες και το προσωπικό συντρέχουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στην προσπάθεια που κάνουν για να τη θέσουν υπό έλεγχο και να την περιορίσουν. Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης τονίζει ότι, προς το παρόν, δεν απειλούνται κατοικίες, ωστόσο κάνει λόγο για ενδείξεις εμπρησμού.

“Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να οριοθετηθεί η φωτιά, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της”, δήλωσε ο κ. Στάθης και πρόσθεσε: “Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, αλλά κατακαίει το δάσος μας, στο οποίο τριάντα χρόνια τώρα δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες”.

Προηγουμένως με μήνυμα από το 112 εκκενώνονται οι οικισμοί Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι προς Ψάθα, ενώ λίγο νωρίτερα εστάλη και δεύτερο μήνυμα από το 112 για τον οικισμό Άγιο Γεώργιο που είχε ήδη εκκενωθεί λίγο μετά τη 1 προς Ψάθα.

Το δεύτερο μήνυμα ανέφερε “Αν βρίσκεστε στον Άγιο Γεώργιο, εκκενώστε προς Μάνδρα Αττικής”.

Νωρίτερα μήνυμα μέσω του 112 ενημέρωσε τους κατοίκους στους οικισμούς Αγία Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι, να εκκενώσουν τις οικίες τους προς Ψάθα και Αλεποχώρι.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα του 112 ανέφερε:

“Αν βρίσκεστε στην Αγία Παρασκευή ή Κρύο Πηγάδι εκκενώστε τώρα προς Ψάθα, Αλεποχώρι. Δασική πυρκαγιά την περιοχή σας”.

Νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα από το  “112”, για την προληπτική εκκένωση των Οικισμών του Αγίου Γεωργίου και στο Παλαιοχώρι, με τους κατοίκους να κατευθύνονται προς Ψάθα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, η πυρκαγιά ξεκίνησε πιθανόν από αναμμένη γόπα τσιγάρου στο απράνες του δρόμου και σύντομα πήρε διαστάσεις μπαίνοντας σε δασική έκταση.

Στην περιοχή πνέουν μέτριοι βόρειοι άνεμοι εντάσεως τεσσάρων μποφόρ, όμως οι ριπές κατά τόπους φθάνουν έως και έξι μποφόρ, με τη φωτιά να έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Εν τω μεταξύ, διακόπηκε από την Τροχαία η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού, από την εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών, προς τα Βίλια. Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους περισσότερους δρόμους της περιοχής.

Η επίσημη ενημέρωση για τη δύναμη που συμμετέχει στην κατάσβεση

Μετά την ενίσχυση των δυνάμεων και στις δύο πυρκαγιές επιχειρούν αναλυτικά:

– Στην Κερατέα επιχειρούν, 91 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 34 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 6 Α/Φ και 6 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

– Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων επιχειρούν 61 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένης μιας (1) ομάδας πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 5 Ε/Π και 8 Α/Φ.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Το meteo του Αστεροσκοπείου για τις πυρκαγιές σε Κερατέα και Βίλια

Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα σε Κερατέα και Βίλια, στην ανατολική και δυτική Αττική αντίστοιχα, ξέσπασαν σε περιοχές όπου η επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών αναμενόταν να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, με βάση τον καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει καθημερινά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) – meteo.gr.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη δασική πυρκαγιά στα Βίλια, τα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ – meteo.gr υποδεικνύουν βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από το απόγευμα (ώρα 18:00-19:00), οπότε και η ένταση των ανέμων που τώρα πνέουν με εντάσεις στα 5-6 μποφόρ, θα υποχωρήσει σταδιακά στα 2-3 μποφόρ.

Στο μεταξύ, ορατός είναι από το διάστημα ο καπνός από την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή της Κερατέας. Ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11 κατέγραψε σχετικές εικόνες. Ο καπνός έγινε για πρώτη φορά ορατός από τον δορυφόρο λίγο μετά τις 11:00, οπότε και έφτασε πάνω από την θάλασσα, ενώ στη συνέχεια, παρασυρόμενος από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους, έφτασε λίγο πριν τις 13:00 στο ύψος των Σπετσών.

Με πληροφορίες από TheToc.gr, ΑΜΠΕ