Σε αναστολή από σήμερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί σε προνοιακές δομές

262

Σε ισχύ μπαίνει από σήμερα 16 Αυγούστου το τελεσίγραφο που είχε θέσει η κυβέρνηση για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στις δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες, καθώς θα τίθενται σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας.

Με επείγουσα επιστολή του προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και των μονάδων υγείας την περασμένη Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης υπενθυμίζει ότι όσοι εργάζονται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας υποχρεούνται να εμβολιαστούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ειδάλλως προβλέπεται η αναπλήρωσή τους. Και ζητεί από τους διοικούντες των δομών να ολοκληρώσουν τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών.

Ήδη σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Περιφέρειας έχει δρομολογηθεί η σχετική διαδικασία, με τους διοικητές να έχουν ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταρτιστούν οι κατάλογοι με το εμβολιασμένο και το ανεμβολίαστο προσωπικό και βάσει αυτών να γίνουν τα επιχειρησιακά σχέδια. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των υγειονομικών εργαζομένων αναφέρουν πως (πραγματικός) κίνδυνος θα υπάρξει από την απομάκρυνση των (χιλιάδων) ανεμβολίαστων εργαζομένων, καθώς θα προκύψουν σοβαρές δυσλειτουργίες, ιδίως στο ΕΣΥ.

«Η εξάπλωση του κοροναϊού και η επικράτηση της μετάλλαξης “Δέλτα” επιβάλλουν την εντατικοποίηση των μέτρων για την προστασία του προσωπικού των δομών υγείας, αλλά και των χρηστών των υπηρεσιών τους. Δεν νοείται όσοι προσέρχονται στις δομές υγείας, προκειμένου να λάβουν τις αναγκαίες υπηρεσίες για την πρόληψη, θεραπεία ή αποκατάσταση ενός προβλήματος υγείας να εκτίθενται στον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού λόγω ανεμβολίαστου προσωπικού», επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Κοντοζαμάνης.