Αλβανία: Η χώρα είναι “έτοιμη” να δεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των Ταλιμπάν

305

Η Αλβανία δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να υποδεχθεί εκατοντάδες Αφγανούς πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων γυναίκες σε ανώτερες διοικητικές θέσεις, δημόσιους υπαλλήλους και άλλους ανθρώπους που απειλούνται από τους Ταλιμπάν, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες βρίσκονται στις πύλες της Καμπούλ.

“Η Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ, είναι έτοιμη να αναλάβει το δικό της μερίδιο του φορτίου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα με ανάρτησή του σήμερα στη σελίδα του στο Facebook.

Ο Έντο Ράμα είπε πως “η Ουάσινγκτον έχει ήδη ζητήσει από την Αλβανία να εξετάσει την πιθανότητα να χρησιμεύσει ως χώρα διέλευσης για έναν ορισμένο αριθμό Αφγανών πολιτικών μεταναστών ο τελικός προορισμός των οποίων θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες”.

Όμως, πριν ακόμη από το αίτημα των αμερικανικών αρχών, ο Ράμα δήλωσε πως η Αλβανία είχε λάβει εκκλήσεις εκ μέρους άλλων διεθνών οργανισμών για “την προσωρινή στέγαση στην Αλβανία εκατοντάδων ανθρώπων από τους κύκλους των διανοουμένων και Αφγανών μαχητικών γυναικών που περιλαμβάνονται στους καταλόγους εκτέλεσης των Ταλιμπάν”.

“Δεν θα πούμε ‘όχι’ και όχι μόνο γιατί οι μεγάλοι σύμμαχοί μας μάς το ζητάνε αλλά επειδή είμαστε η Αλβανία”, υπογράμμισε ο Ράμα.

Ο επικεφαλής της δεξιάς αντιπολίτευσης, Λουζλίμ Μπάσα, δήλωσε επίσης σήμερα πως είναι “ευνοϊκός” στο αίτημα των ΗΠΑ για τη φιλοξενία Αφγανών προσφύγων.

Οι ΗΠΑ έχουν αποδυθεί σε μια κούρσα με τον χρόνο πριν από την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν προκειμένου να απομακρύνουν τους Αφγανούς που είχαν εργαστεί για τον αμερικανικό στρατό.

Ο Καναδάς δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να δεχθεί τουλάχιστον 20.000 πρόσφυγες ένας αριθμός από τους οποίους κινδυνεύουν λόγω της προέλασης των Ταλιμπάν στις μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν.

Έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, το 2006, η Αλβανία είχε δεχθεί να προσφέρει στέγη σε πέντε Κινέζους Ουιγούρους που κρατούνταν στο Γκουαντάναμο και θεωρούνταν τρομοκράτες από το Πεκίνο.

Το 2013, έπειτα από αίτημα της Ουάσινγκτον και του ΟΗΕ, η Αλβανία είχε δεχθεί 200 μέλη της Οργάνωσης των μουτζαχεντίν του λαού του Ιράν (PMPI), μετά τον βομβαρδισμό των καταυλισμών τους στο Ιράν.

Ο αριθμός τους αυξήθηκε από τότε και τώρα έχουν φθάσει περίπου τις 3.000 στο Ασράφ και στο Μάνζε που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εξόριστων της OMPI στον κόσμο.