Προελαύνουν ανενόχλητοι οι Ταλιμπάν: Κατέλαβαν την 8η πρωτεύουσα αφγανικής επαρχίας

481

Οι Ταλιμπάν πήραν σήμερα το βράδυ τον έλεγχο της πρωτεύουσας της επαρχίας Μπαγλάν, στο βόρειο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Πουλ-ε Χούμρι, 200 χλμ βορείως της Καμπούλ. Είναι η όγδοη αφγανική επαρχιακή πρωτεύουσα που πέφτει στα χέρια των ανταρτών μέσα σε μόλις πέντε ημέρες.

“Οι Ταλιμπάν βρίσκονται τώρα μέσα στην πόλη, ύψωσαν την σημαία τους στην κεντρική πλατεία και στο γραφείο του κυβερνήτη”, δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ο Μαμούρ Αχμαντζάι, βουλευτής της επαρχίας Μπαγλάν, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Πουλ-ε Χούμρι, διευκρινίζοντας ότι οι αφγανικές δυνάμεις υποχώρησαν.

Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι προσπαθεί να συσπειρώσει διάφορες πολιτοφυλακές για να συνδράμουν στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών.

Στην πρωτεύουσα Καμπούλ σύμβουλοι του Γάνι επεσήμαναν ότι ζήτησε τη συνδρομή περιφερειακών πολιτοφυλακών, με τις οποίες έχει έρθει στο παρελθόν σε αντιπαράθεση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αιφνιδιαστική προέλαση των Ταλιμπάν. Ο Αφγανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τους πολίτες να υπερασπιστούν “τον δημοκρατικό ιστό” της χώρας.

Από την Παρασκευή και μέχρι στιγμής οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη Ζαράνζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Νιμρόζ, την Σεμπεργάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Τζαουζάν, τη Σαρ-ε- Πουλ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, την Κουντούζ της ομώνυμης επαρχίας, την Αϊμπάκ, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαμανγκάν, την Ταλοκάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Ταχάρ και τη Φάρα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.

Επί χρόνια το βόρειο Αφγανιστάν θεωρούνταν το πιο ειρηνικό μέρος της χώρας, με τους Ταλιμπάν να έχουν πολύ μικρή παρουσία εκεί.

Οι αντάρτες τώρα φαίνεται να έχουν ως στόχο να καταλάβουν αρχικά το βόρειο Αφγανιστάν, καθώς και τα βασικά μεθοριακά περάσματα στον βορρά, τα δυτικά και τον νότο και στη συνέχεια να πλησιάσουν στην Καμπούλ.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν από την πλευρά της έχει αποσύρει τις δυνάμεις της από τις επαρχιακές περιοχές που είναι δύσκολο να υπερασπιστεί σε μια προσπάθεια να επικεντρωθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από το γειτονικό Πακιστάν να αυξήσει την πίεση ώστε να ανασχεθεί η στρατολόγηση νέων ανδρών από τους Ταλιμπάν και να σταματήσουν να περνούν εφόδια προς τους αντάρτες.

Οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στηρίζοντας τον αφγανικό στρατό, όμως έχουν τονίσει ότι οι αφγανικές δυνάμεις είναι αυτές που θα υπερασπιστούν τη χώρα τους.

“Είναι δική τους μάχη”, τόνισε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, χθες Δευτέρα.

Ο Γκούλαμ Μπαχαουντίν Τζαϊλάνι, επικεφαλής της αφγανικής υπηρεσίας εθνικών καταστροφών, δήλωσε ότι συγκρούσεις μαίνονται σε 25 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν και ότι 60.000 οικογένειες έχουν εκτοπιστεί τους τελευταίους δύο μήνες, οι περισσότερες από τις οποίες αναζήτησαν καταφύγιο στην Καμπούλ.

Περίπου 400.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί τους τελευταίους μήνες, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες αυξάνεται και ο αριθμός των Αφγανών που καταφεύγουν στο Ιράν, επεσήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν το 65% των εδαφών του Αφγανιστάν και απειλούν να καταλάβουν 11 πρωτεύουσες επαρχιών, ενώ προσπαθούν να στερήσουν από την Καμπούλ τη στήριξη από τον βορρά, στην οποία βασιζόταν παραδοσιακά, πρόσθεσε ο ίδιος.