Από την κρίση της πανδημίας, στις καταστροφές των πυρκαγιών

671

Του Νικόλαου Πούλιου*

Τις τελευταίες ημέρες, η Χώρα μας έρχεται αντιμέτωπη με μια ανυπολόγιστη εθνική καταστροφή τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Οι εικόνες της ταυτόχρονης επέλασης της φωτιάς σε τόσα μέτωπα και τόσα μέρη, συνθέτουν ένα απόκοσμο θέαμα που προξενεί απέραντη θλίψη, πόνο αλλά και οργή.

Αναμφίβολα, ο παρατεταμένος καύσωνας και η ξηρασία δύνανται να σταθούν ως αίτια για τις εκατοντάδες πυρκαγιές, ενώ χρήζει επισήμανσης πως, για πολλοστή φορά, τα μέτρα πρόληψης από τις αρμόδιες αρχές για τον περιορισμό των ολέθριων συνεπειών κρίνονται ανεπαρκή. Ουδείς, όμως, αμφιβάλλει πως πέραν των ανωτέρω, οι εκατοντάδες πυρκαγιές οφείλονται και στη δράση των διάφορων εμπρηστών. Εξάλλου, όλοι μας έχουμε ενημερωθεί από δημοσιογραφικές πηγές για τη διενέργεια μιας σειράς συλλήψεων για κακουργηματικό εμπρησμό δάσους αλλά και για τις διάφορες καταγγελίες για εμπρησμούς σε όλη την επικράτεια. Μάλιστα, σύμφωνα με την Εισαγγελία του ΑΠ, ο συγχρονισμός στην εκδήλωση των πυρκαγιών δημιουργεί εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη εγκληματική δραστηριότητα και περιορίζει τις πιθανότητες να πρόκειται απλώς για ένα τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς.

Μέσα όμως από την καταστροφή, αναδύεται η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση των πολιτών τόσο προς τους πυρόπληκτους όσο και προς αυτούς που αγωνίζονται καθημερινά για τη διάσωση ανθρώπων, δασικών εκτάσεων και κατοικιών. Η υπερίσχυση της ανθρώπινης ευαισθησίας έναντι της αντιπαράθεσης είναι αξιέπαινη και σημαντική, μαρτυρά δε πως ο ανθρώπινος πολιτισμός δεν έχει στερέψει από αξίες και ιδανικά.

Εν κατακλείδι, η Χώρα δέχτηκε και εξακολουθεί να δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα, τα αίτια του οποίου ήδη διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Αποτελεί, λοιπόν, αδήριτη ανάγκη η επόμενη μέρα να μας βρει όλους προ των πυλών της ανάληψης ενός τιτάνιου έργου, αυτού της διαφύλαξης και θωράκισης του φυσικού μας πλούτου, χωρίς ιδιοτέλειες και πολιτικές σκοπιμότητες. Και τούτο διότι αφενός μεν η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός, αφετέρου δε αντίστοιχες τραγωδίες υποθηκεύουν το μέλλον τόσο του πλανητικού χωριού όσο και των επόμενων γενεών.

* Ο Νικόλαος Πούλιος είναι Δικηγόρος και Συνεργάτης του Ομίλου Νομικών Σωκράτη Προβατά.