Όλοι οι τρόποι εξόφλησης εκκαθαριστικού και ΕΝΦΙΑ

335

Η υγειονομική κρίση, όπως αποδείχθηκε, αποδεκάτισε χιλιάδες νοικοκυριά και όπως είναι λογικό όσα εξ αυτών λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα επιδιώξουν να αποπληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να είναι συνεπείς να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών ή να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα και να πληρώσουν σε άτοκες δόσεις τον φόρο. Όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν όμως και έκπτωση.

Συγκεκριμένα ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:

– Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 27 Αυγούστου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.

– Υποβολή τον Σεπτέμβριο: Αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 10 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει μέχρι τις 17 του ίδιου μήνα να πληρωθούν δύο δόσεις (του Ιουλίου και του Αυγούστου) και στις 30 Σεπτεμβρίου μία ακόμη δόση, η τρίτη μέσα στον ίδιο μήνα.  Η τελευταία δόση θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

– Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

– Πληρωμή με κάρτα. Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου με την πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος που θα επιλέξει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα του μέχρι τα τέλη Αυγούστου, θα πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις.

Πώς θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ

Σε  6 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

– Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ οι οποίες όμως είναι έντοκες.

– Πληρωμή με κάρτα. Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ με την πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις.

Περισσότερες δόσεις από το 2022

Ο φόρος που προκύπτει θα μπορεί να αποπληρωθεί έως και σε 10-11 δόσεις. Από τον Απρίλιο ή τον Μάιο έως και τα τέλη Φεβρουαρίου. Σε αυτή την περίπτωση το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet θα πρέπει να ανοίγει το αργότερο τον Φεβρουάριο και όλες οι απαραίτητες βεβαιώσεις να έχουν ήδη αποσταλεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου στην ΑΑΔΕ προκειμένου να συμπεριληφθούν στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η ΑΑΔΕ θα ξεκινάει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Με στόχο την καταβολή του φόρου επί των ακινήτων σε 10 δόσεις η καταβολή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνει το αργότερο στα τέλη Μαΐου.