Καύσωνας – Μέχρι 53 βαθμούς η θερμοκρασία εδάφους στην Ελλάδα

329

«Σπάει» κάθε ρεκόρ ο καύσωνας που επηρεάζει την Ελλάδα. Τη Δευτέρα, η χώρα μας σημείωσε πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας καταλαμβάνοντας τις πέντε πρώτες θέσεις στη λίστα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η θερμοκρασία στη Μακρακώμη Φθιώτιδας έφτασε τους 46,3 βαθμούς Κελσίου, ενώ ανάλογες θερμοκρασίες αναμένεται να σημειωθούν και σήμερα.

Στο κόκκινο η θερμοκρασία εδάφους στην Ελλάδα

Ενδεικτική των «καυτών» θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα μας, αλλά και τη γειτονική Τουρκία που πλήττεται από πρωτοφανείς πυρκαγιές, είναι η εικόνα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel για το πρόγραμμα Copernicus.

H θερμοκρασία εδάφους (και όχι αέρος που χρησιμοποιείται στις μετεωρολογικές προβλέψεις) αγγίζει και τους 53 βαθμούς Κελσίου!

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις χειρότερες θερμοκρασίες από το 1987 και η Τουρκία επηρεάζεται από σοβαρές πυρκαγιές», αναφέρεται σε tweet της ευρωπαϊκής υπηρεσίας.

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, σχολίασε σχετικά: «Εντυπωσιακή δορυφορική καταγραφή από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο sentinel! Προσοχή βέβαια δεν είναι η θερμοκρασία που μετριέται στους μετεωρολογικούς κλωβούς και έχουμε συνηθίσει να ακούμε και στην οποία αναφέρονται οι προγνώσεις. Εδώ είναι η land surface temperature».

Δείτε ζωντανά την πορεία του καύσωνα μέσω δορυφόρου: