Φεστιβάλ Ολύμπου: Συναυλία Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης .. με άρωμα Πιερίας …

209

Αρχαίο θέατρο Δίου. Στο χώρο αυτό όπου όπως ορθά το επισήμανε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, 2400 χρόνια πριν ο τραγικός ποιητής και ένας από τους κορυφαίους του δράματος, Ευριπίδης, διδάσκει τις Διονυσιακής υπόθεσης τραγωδία του, τις Βάκχες.

Στην ίδια σκηνή, αιώνες μετά, στο σήμερα, δύο παιδιά με καταγωγή από την Πιερία, καταξιωμένα διεθνώς στη μουσική τέχνη, λαμπρύνουν και τιμούν το θέατρο των Θεών.

Ο αρχιμουσικός και διευθυντής ορχήστρας, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης και ο σολίστας στο πιάνο, Πάρις Τσενίκογλου, μαζί με τους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, μαγεύουν και εκστασιάζουν το κοινό, γοητεύουν τους Ολύμπιους Θεούς, συναρπάζουν τον μύστη της τραγουδιστικής τέχνης, τον κιθαρωδό  Ορφέα.

Δύο Πιεριείς που ξεκίνησαν την πορεία τους από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, άνοιξαν φτερά και πορεύονται ολοένα ψηλότερα. Δύο καλλιτέχνες που συγκινημένοι τίμησαν το θεσμό του Φεστιβάλ Ολύμπου, τούτη την επετειακή χρονιά και δικαίως εισέπραξαν το χειροκρότημα και την επιβράβευση από τους συντοπίτες τους. Άξιοι.

Η συναυλία παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής 1 Αυγούστου 2021, στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ Ολύμπου, ήταν αφιερωμένη στα διακόσια χρόνια ελεύθερου Ελληνικού κράτους και περιελάμβανε έργα του Γερμανού συνθέτη και πιανίστα κλασσικής μουσικής, Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν καθώς και του κορυφαίου Έλληνα μουσουργού με διεθνή αναγνώριση, Νίκου Σκαλκώτα.

Αποδόθηκαν τα έργα: «Τα Ερείπια των Αθηνών» αρ. 113 έργο σκηνικής μουσικής που εκτυλίσσεται στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα, του 1811 και Egmont αρ 84,  του Μπετόβεν, καθώς  και 5 Ελληνικοί Χοροί για έγχορδο-Ηπειρώτικος και Κλέφτικος, του Σκαλκώτα.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου, οι εκπρόσωποι των οποίων τίμησαν τους Πιεριείς πρωταγωνιστές της συναυλίας με το επετειακό αναμνηστικό των πέντε δεκαετιών του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Εν κατακλείδι. Ο ιστορικός της πολύχρονης διαδρομής του σημαντικού πολιτιστικού φορέα της Πιερίας, θα αποτυπώσει την εκδήλωση, την πρώτη Αυγουστιάτικη του 2021, επισημαίνοντας.

Άξιζε που ήμουν και εγώ εκεί, στη μοναδική συναυλία των ήχων και του φωτός.