Γεμίζουν με πενηντάρηδες οι ΜΕΘ – Που θα φτάσουν οι διασωληνωμένοι

227

Ανεβαίνει ανησυχητικά ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, φτάνοντας το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με την καταγραφή του ΕΟΔΥ τους 176, όταν μόλις πριν από δύο εβδομάδες- στις 15 Ιουλίου-, όταν δηλαδή η μετάλλαξη Δέλτα επικρατούσε, οι διασωληνώσεις ήταν 132.

Αν και όπως σημειώνουν οι λοιμωξιολόγοι, και αυτό λόγω των εμβολιασμών (σημειώνεται πως μέχρι και χθες είχαν πραγματοποιηθεί 5.168 εκατομμύρια ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί), δεν θα δούμε την τεράστια πίεση στα νοσοκομεία που είχαμε την άνοιξη κατά το τρίτο κύμα της πανδημίας, όταν οι διασωληνωμένοι είχαν πλησιάσει τους 850, η άνοδος αυτή εντείνει την ανησυχία.

Η πλειονότητα όσων χρειάζονται νοσηλεία και διασωλήνωση είναι ανεμβολίαστοι πενηντάρηδες, ενώ διασωληνώνονται και ασθενείς μικρότερης ηλικίας.

Αυτή τη στιγμή η μέση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι τα 65 έτη, αριθμός που όπως προβλέπουν οι ειδικοί αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, εάν δεν προχωρήσει η εμβολιαστική διαδικασία στις ηλικίες μεταξύ 30 και 50 χρονών.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τις νοσηλείες, πως πλέον ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 55 ετών.

Οι προβλέψεις

Ο Αύγουστος θεωρείται δύσκολος μήνας για την εξέλιξη της πανδημίας, και λόγω της επέκτασης της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά κυρίως εξαιτίας της αυξημένης κινητικότητας των διακοπών και της πτώσης στον αριθμό των προγραμματισμένων ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολιασμού, λόγω διακοπών επίσης.

Υπό αυτά τα δεδομένα, θεωρείται πως και ο αριθμός των νοσηλειών, και των διασωληνωμένων θα αυξηθεί. δύσκολες. Οι εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων για την εβδομάδα αυτή προβλέπουν επίσης ήπια αλλά σαφής αύξηση των κρουσμάτων.

Δεν θα ξανακλείσει η οικονομία

Την ίδια ώρα στενεύει ο κλοιός για όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, καθώς κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως είναι πιθανόν όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό έλεγχο προκειμένου να προσέρχονται στην εργασία τους.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητική πρόθεση είναι να μην ξανακλείσει η οικονομία, ενώ όσα περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται να αφορούν όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για την Covid-19.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στην ηλιακή ομάδα 50 – 54 ετών, το 67,6% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και με τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει το 68,4%.

Στην ομάδα 45 – 49, το 64% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, και με τα ραντεβού θα ανέλθει στο 65%. Στους 40 – 44 το 58% έχει εμβολιαστεί, στους 35 – 30 μόλις το 51%, στους 30 – 34 το 48% έχει εμβολιαστεί και στους 25 – 29 το 45%.

capital.gr