Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Νέα εποχή για το Ελληνικό Κτηματολόγιο

380

Ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής και έγινε νόμος του κράτους το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου, με το οποίο επιταχύνεται η κτηματογράφηση και απλοποιούνται και ψηφιοποιούνται οι υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες.

Οι νέες ρυθμίσεις θα αποσυμφορήσουν σημαντικά  τα κτηματολογικά γραφεία ανά την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένου του Κτηματολογικού Γραφείου Κατερίνης, την ενίσχυση του οποίου έχει επισημάνει η Βουλευτής με πλήθος κοινοβουλευτικών της παρεμβάσεων.

Επιπλέον, αναμένεται να επιταχύνουν κατά τουλάχιστον δύο χρόνια την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στις περιοχές, όπου ακόμα εκκρεμεί η διαδικασία κτηματογράφησης.

Με την έναρξη της, οι πολίτες αλλά και οι επαγγελματίες, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, θα έχουν άμεση, δωρεάν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου, θα μπορούν δηλαδή να λαμβάνουν εξ αποστάσεως πιστοποιητικά και να υποβάλουν αιτήσεις για καταχώριση πράξεων. Ευκολότερα, ταχύτερα και κυρίως δωρεάν.

Επίσης, με το νομοσχέδιο δίνεται παράταση ενός έτους, έως 31-12-2022, για τη διόρθωση ανακριβειών των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών, για τις οποίες προβλέπεται μάλιστα για πρώτη φορά η διαδικασία της διαμεσολάβησης.

Τέλος, εισάγεται ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου, ο οποίος θα απλοποιήσει και θα επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία μεταβίβασης ενός ακινήτου, ενισχύοντας έτσι την αγορά ακινήτων και τις επενδύσεις γύρω από αυτή.

Τα 17 και πλέον πιστοποιητικά που αναζητούνταν έως σήμερα σε έντυπη μορφή από διάφορες υπηρεσίες, με συνέπεια τεράστιες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία των πολιτών, ψηφιοποιούνται και θα χορηγούνται πλέον ηλεκτρονικά με μία γρήγορη διαδικασία, η οποία θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται με ασφάλεια στο γραφείο του Συμβολαιογράφου.