Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο – Εκκενώθηκε οικισμός, μήνυμα από το “112”

645

Ανεξέλεγκτο μαίνεται το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο. Για προληπτικούς λόγους έχει εκκενωθεί το χωριό Ψίνθος, ενώ νωρίτερα σε ετοιμότητα για τυχόν εκκένωση βρίσκονταν και οι κάτοικοι στον οικισμό Μαριτσά. Στη Ρόδο έφτασε και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Νωρίτερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν τη φωτιά και να μην εισέλθει στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, με τις Αρχές να προχωρούν στην προληπτική εκκένωσή της από επισκέπτες και προσωπικό. Επίσης, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το στρατόπεδο Καλαμώνα.

Η επιχείρηση κατάσβεσης είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ στο σημείο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, ενώ μέχρι να βραδιάσει επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Στην περιοχή βρίσκονται, περίπου 100 πυροσβέστες, ομάδες αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΑΚ και του Βορείου Αιγαίου, 20 οχήματα. Συνδρομή παρέχει ο Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Σε φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr, καταγράφεται η πύρινη λαίλαπα στις περιοχές της Μαριτσάς και της Δαματριάς όπως και στο βουνό της Ψίνθου.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, έχουν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές, ενώ εξαιτίας της φωτιάς όλο σχεδόν το νησί έμεινε χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες.

Νωρίτερα εκκενώθηκε το χωριό της Ψίνθου καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει επικίνδυνα το χωριό, ενώ απεστάλη και μήνυμα από το 112. Παράλληλα, ζητήθηκε να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι κάτοικοι του χωριού Μαριτσά.

Σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στη Ρόδο πραγματοποιούν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Διαχειριστή, προκλήθηκε από τις ρίψεις νερού στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και στη συνέχεια στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του νησιού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Ατμοηλεκτρικός σταθμός Σορωνής έχει ξεκινήσει να δίνει σταδιακά ρεύμα και σε συνεργασία με το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ γίνονται προσπάθειες για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Χαρδαλιάς: Είναι μια δύσκολη φωτιά

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε σχετικά με τη φωτιά στη Ρόδο: “Σήμερα είχαμε 60 πυρκαγιές, αν υπολογίσετε και 56 εχθές, σύνολο 116 φωτιές είχαμε το τελευταίο διήμερο. Η Ρόδος, ο Έβρος μας απασχολούν, με τη μεγαλύτερη φωτιά αυτήν τη στιγμή στη Ρόδο, που όλος ο κρατικός μηχανισμός δίνει τη δική του μάχη. Έχουμε και τα προβλήματα που αφορούν στο μπλακάουτ στην περιοχή. Η ανάγκη να σώσουμε κάποιους οικισμούς ανάγκασε τα πτητικά μέσα να ρίξουν νερό σε περιοχή που δυστυχώς προκάλεσαν πρόβλημα σε καλώδια και πυλώνες υψηλής τάσης. Τα συνεργεία του ΔΕΔΗΕ κάνουν τεράστια προσπάθεια αποκατάστασης και πιστεύουμε πολύ σύντομα να έχει ρεύμα ένα πολύ μεγάλο μέρος του νησιού” είπε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε:”Υπάρχουν δύο μέτωπα αυτήν τη στιγμή, τα οποία τα παρακολουθούμε, ήδη μεταφέρουμε δυνάμεις, ήδη πετάνε άλλα 25 άτομα, πεζοπόρα από τη Θεσσαλονίκη, σε λίγο προσεγγίζει και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος… Οι άνεμοι είναι πέντε με έξι μποφόρ… Είναι μια δύσκολη φωτιά που μας απασχολεί στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων”, είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική απειλή.

enikos.gr