Φωτιά στην Αχαΐα: Εκκενώνονται τρεις οικισμοί – Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων

368

Μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν οι κάτοικοι τριών οικισμών στην Αχαΐα, προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές τις περιοχές, λόγω της μεγάλης φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ζήρια, από νωρίς το μεσημέρι. Συγκεκριμένα, εντολή εκκένωσης έλαβαν όσοι βρίσκονται στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι Αχαΐας, ενώ τους δίνεται οδηγία να κινηθούν άμεσα προς το Αίγιο.

Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, λόγω της φωτιάς είναι δύσκολη, καθώς οι φλόγες βρίσκονται κοντά στους οικισμούς. Οι άνεμοι έχουν ένταση 3 μποφόρ με ριπές που φτάνουν τα 6, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Επί τόπου βρίσκονται και επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, ενώ σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον πέντε καμένα σπίτια. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται επίσημα, μέχρι αυτή τη στιγμή.

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία ενημερώνει ότι λόγω της φωτιάς, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, από Δρέπανο έως Λόγγο Αχαΐας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στην παλαιά εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, από το Δρέπανο έως τα Σελιανίτικα Αχαΐας, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Οι οδηγοί παρακαλούνται να συμμορφώνονται με τις έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λόγω της μεγάλης φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αχαΐα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, στο ρεύμα προς Πάτρα. Οι οδηγοί που κινούνται προς την Αθήνα, παρακαλούνται να χρησιμοποιούν την εθνική οδό Ναυπάκτου-Ιτέας.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr οι καπνοί είναι πυκνοί, ενώ η Τροχαία προσπαθεί να κατευθύνει μέσω παράκαμψης τους οδηγούς.

Οι λουόμενοι έφυγαν άρον-άρον με τα αυτοκίνητα τους από τις παραλίες της Αιγιάλειας, λόγω της μεγάλης φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στη Ζήρια, τις Καμάρες και το Λαμπίρι, σύμφωνα με το tempo24.news χτυπούν και οι καμπάνες, ώστε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι.

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές:

Την ίδια ώρα σε ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία σε Ρίο και Αίγιο, εφόσον προκύψει η οποιαδήποτε ανάγκη, έπειτα από συντονισμό του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, των διοικήσεων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και του ΕΚΑΒ. Μονάδες του ΕΚΑΒ βρίσκονται στο σημείο.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 95 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και συνδράμουν υδροφόρες των ΟΤΑ. Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Αναφορές για καμένα σπίτια, σε ετοιμότητα και το Λιμενικό

Δραματικές είναι οι στιγμές που περνούν οι κάτοικοι της Δυτικής Αιγιάλειας, λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε από τη Ζήρια και παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Σύμφωνα με το dete.gr, το Λιμενικό βρίσκεται σε ετοιμότητα στις παραλίες Καμαρών και Άκολης, προκειμένου να μεταφέρει πολίτες, εφόσον χρειαστεί. Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε η επιχείρηση απομάκρυνσης των παιδιών που φιλοξενούνται σε κατασκήνωση στον Ερινεό και οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα μεταφερθούν στην Πάτρα.

Σύμφωνα με το dete.gr, αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει φτάσει στον οικισμό Μπαρμπουναίικα, που βρίσκεται ανάμεσα στις Καμάρες και το Λαμπίρι. Στο σημείο εκτός από τον δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο, βρίσκεται και ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος και συντονίζουν μαζί την επιχείρηση κατάσβεσης.

Οι κάτοικοι των περιοχών που εκκενώνονται εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς, συγκεντρώνονται στο γήπεδο Καμαρών. Οι φλόγες απειλούν πλέον όλη τη Δυτική Αιγιάλεια, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν καεί πέντε σπίτια.

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες που μεταδίδει το dete.gr