Με όλα τα διαθέσιμα “όπλα” η κυβέρνηση στη “μάχη” για την αύξηση των εμβολιασμών

196

Όλα τα διαθέσιμα όπλα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι…Συμπληγάδες της μετάλλαξης “Δέλτα” και να χτιστεί το πρώτο ισχυρό τείχος ανοσίας μέσα στο επόμενο κρίσιμο διάστημα, αξιοποιεί η κυβέρνηση.

Τη στιγμή που τα κρούσματα του πανδημικού ιού καταγράφουν συνεχόμενη αύξηση, τα μηνύματα προς τους ανεμβολίαστους πληθαίνουν ημέρα με την ημέρα, με κυρίαρχα αυτά του ίδιου του πρωθυπουργού, όσο οι έφηβοι 12-15 ετών είναι η επόμενη ομάδα που θα ενταχθεί στην επιχείρηση “Ελευθερία”.

Ακόμα μία κίνηση προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των…τσιμπημάτων στην κοινότητα είναι η έναρξη των εμβολιασμών κατ’ οίκον.

Από σήμερα, λοιπόν, ανοίγει η πλατφόρμα, προκειμένου οι γιατροί που θα συμμετέχουν να δηλώσουν τους ασθενείς, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια, για να εμβολιαστούν στο σπίτι, ενώ πλέον οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίζουν αυθημερόν ραντεβού σε ένα από τα 1.500 και πλέον κέντρα ανά την Επικράτεια.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, έτσι κι αλλιώς, επιβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, παρέμεινε στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούσε συμπολίτες μας ηλικίας μικρότερης των 39 ετών.

Χαρακτηριστικό, επίσης είναι το γεγονός ότι ένας στους δυο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών, ενώ στο τέλος Μαρτίου, επτά στους δέκα ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών.

“Είναι ξεκάθαρο -έβλεπα και τα στοιχεία σήμερα με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία πια όπως είχαμε προβλέψει είναι ήδη κυρίαρχη στη χώρα μας- ότι όλοι Έλληνες είτε θα εμβολιαστούν είτε θα αρρωστήσουν.

Επομένως, θα προέτρεπα πραγματικά, με όσο μεγαλύτερη δύναμη μπορώ, όσο δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή, όχι μόνο από το να κολλήσουν αλλά από το να αρρωστήσουν σοβαρά”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Το εμβόλιο είναι ένα θαύμα της επιστήμης, έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλειά του και θα ζητήσω και πάλι και σε τοπικό επίπεδο να κάνουμε αυτήν την επιπρόσθετη προσπάθεια πειθούς.

Έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα πια στη διάθεσή μας, αρκεί να δείτε τα στοιχεία των τελευταίων μηνών: το 99% των συμπολιτών μας μεταξύ 60 και 80 ετών που αρρώστησαν σοβαρά ήταν ανεμβολίαστοι.

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω για το πόσο επικίνδυνο είναι, ειδικά τώρα που έχουμε τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, να παραμένει κάποιος ανεμβολίαστος”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι, εφόσον η Επιτροπή το εισηγηθεί, η κυβέρνηση θα εγκρίνει τη μείωση του ορίου εμβολιασμού μέχρι τα δώδεκα, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Και αυτή η εισήγηση, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν πρόκειται να αργήσει, καθώς οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών βρίσκονται ένα βήμα πριν…ανάψουν πράσινο φως για την ηλικιακή κατηγορία 12-15 ετών.

Ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα στον κυβερνητικό ορίζοντα είναι η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση από το Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχές είναι το κάλεσμα σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν, προκειμένου η κανονικότητα να επιστρέψει σε θρανία και αμφιθέατρα.

“Έχουμε ζητήσει ως κυβέρνηση από τα πανεπιστήμια να μας δώσουν κατάλογο με όλους τους χώρους τους, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί εμβολιαστικό κέντρο. Αναμένουμε τις ακριβείς λίστες για τις τοποθεσίες, ώστε να σχεδιαστεί τις επόμενες εβδομάδες η δημιουργία των εμβολιαστικών κέντρων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας”, ανέφερε (Mega) η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

capital.gr