Δεν αποκλείεται η ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο κυριολεκτικά στο παρά πέντε

307

Το ενδεχόμενο ακύρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο κυριολεκτικά στο παρά πέντε άφησε ανοικτό ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής της διοργάνωσης “Tokyo 2020”, Toshiro Muto, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού εγείρει σημαντικές προκλήσεις για τους διοργανωτές.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εάν οι Αγώνες, οι οποίοι πρόκειται να ξεκινήσουν την Παρασκευή, ενδέχεται να ακυρωθούν, ο Toshiro Muto απάντησε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τον αριθμό των κρουσμάτων και θα συζητήσει με τους διοργανωτές εάν κριθεί απαραίτητο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί με τον αριθμό των κρουσμάτων. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις εάν υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων”, δήλωσε ο Muto.

“Συμφωνήσαμε ότι με βάση την εξέλιξη του κορονoϊού, θα συγκαλέσουμε εκ νέου πενταμερείς συνομιλίες. Σε αυτό το σημείο, τα κρούσματα κοροναϊού ενδέχεται να αυξηθούν ή να μειωθούν, οπότε θα σκεφτούμε τι πρέπει να κάνουμε όταν έρθει η ώρα”, πρόσθεσε.

Τα κρούσματα κορονοϊού στο Τόκιο αυξάνονται και ήδη έχει αποφασιστεί ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αναβλήθηκαν πέρυσι λόγω της πανδημίας, θα διεξαχθούν χωρίς θεατές. Η Ιαπωνία αυτόν τον μήνα αποφάσισε δε ότι οι συμμετέχοντες θα αγωνίζονται σε άδειους χώρους προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος περαιτέρω λοιμώξεων.

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα πραγματοποιηθεί επίσης χωρίς τη συμμετοχή σημαντικών χορηγών, όπως ανέφεραν αρκετές εταιρείες την Τρίτη, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τη διοργάνωση, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις καθώς αυξάνονται οι αθλητές που βγαίνουν θετικοί στον κοροναϊό.

Ο Muto, πρώην ανώτερος οικονομικός αξιωματούχος και γραφειοκράτης που έχει στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα της Ιαπωνίας, όπως σημειώνει το Reuters, είναι γνωστός για την προσεκτική επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιεί, γεγονός που καταδεικνύει και τη σημασία της δήλωσής του.

Εν τω μεταξύ, οι διοργανωτές αντιμετωπίζουν την οργή του κόσμου στο εσωτερικό της χώρας για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού, ενώ ανησυχούν για πιθανή περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων από τους συμμετέχοντες στους Αγώνες που φτάνουν στην Ιαπωνία.