Ε. Σκούφα: «Χωρίς ανελκυστήρα για ΑμεΑ ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Λιτοχώρου»

296

Απαγορευτικός είναι ο σιδηροδρομικό σταθμός Λιτοχώρου για όσους έχουν κινητικά προβλήματα και φυσικά για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ, αφού δεν υπάρχει ανελκυστήρας και καμία πρόβλεψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κατά τα άλλα σύγχρονος σιδηροδρομικός σταθμός Λιτοχώρου κατασκευάστηκε το 2007 χωρίς καμία πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ, προφανώς και αυτών που εμποδίζονται κινητικά. Το σοβαρό αυτό πρόβλημα σε μια εκτός των άλλων τουριστική περιοχή αναδεικνύει με ερώτησή της προς τους Υπουργούς : Υποδομών και Μεταφορών – Περιβάλλοντος, η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα.

Καμία πρόβλεψη μόνο για τον Σ.Σταθμό Λιτοχώρου!

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η βουλεύτρια Πιερίας, δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για την πρόσβαση ΑμεΑ από το Λιτόχωρο προς την αποβάθρα, ούτε από το σταματημένο σιδηροδρομικό συρμό προς την αποβάθρα και το Λιτόχωρο. Πολύ απλά, όποιο άτομο με κινητικές δυσκολίες και προβλήματα θελήσει να έρθει πχ από την Αθήνα στο Λιτόχωρο, απλώς δεν μπορεί, καθώς υπάρχουν μόνον σκαλοπάτια από την αποβάθρα προς την έξοδο . «Η ντροπή αυτή συμπαρασύρει κάθε άτομο που υποφέρει από περιορισμένη κινητικότητα, όπως οι ηλικιωμένοι, και όχι μόνον τα ΑμεΑ. Μάλιστα, παραμένει ανεξήγητο, πώς -στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή- προβλέφθηκε ασανσέρ στους σταθμούς των Νέων Πόρων, της Λεπτοκαρυάς, της Κατερίνης, ενώ σύντομα θα διαθέτει ασανσέρ και ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός Παντελεήμονα, αλλά όχι ο σταθμός Λιτοχώρου», υπογραμμίζει στην ερώτησή της η κα Σκούφα. Κατά τη βουλεύτρια Πιερίας, η προχειρότητα των έργων διηνεκώς αποδεικνύει την ενασχόληση με έργα υποδομών μόνον όταν υπάρχει καλό περιθώριο κέρδους, και μόνο υπό το πρόσχημα της εξυπηρέτησης κοινωνικών αναγκών, παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν φαίνεται να είναι τεχνικώς δύσκολο να προστεθεί κάποιος υπαίθριος ανελκυστήρας.

Άμεση επίλυση για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Η κα Σκούφα ζητά ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς για το εάν έχει γίνει στα υπουργεία κάποια διαμαρτυρία για την προκλητική έλλειψη ανελκυστήρα εξυπηρέτησης των επιβατών της αποβάθρας στο σιδηροδρομικό σταθμό Λιτοχώρου, τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουν για την επίλυση του προβλήματος και την εγκατάσταση με ταχύτατες διαδικασίες ανελκυστήρα ΑμεΑ. Ενημέρωση επίσης ζητείται από την βουλεύτρια Πιερίας για τους λόγους για τους οποίους δεν περιλήφθηκε ο ανελκυστήρας στα σχέδια του σταθμού.