Τα αντισώματα από τα εμβόλια COVID-19 δεν προκαλούν υπογονιμότητα στις γυναίκες

256

Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Τα αντισώματα, που έχουν μετά τον εμβολιασμό ή αφού νοσήσουν με COVID-19 οι γυναίκες, δεν επηρεάζουν τη γονιμότητά τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

“Ελπίζουμε ότι όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα νιώθουν πλέον μεγαλύτερη σιγουριά να κάνουν το εμβόλιο κατά της COVID-19, δεδομένων των ευρημάτων της νέας μελέτης, που δείχνουν ότι ο εμβόλιο δεν προκαλεί υπογονιμότητα”, δήλωσε ο Δρ, Hugh Taylor, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM).

Υπήρξαν ανησυχίες για πιθανή απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια πρωτεΐνη που παίζει ρόλο στην εμφύτευση του εμβρύου και ονομάζεται συγκυτίνη-1. Η δομή αυτής της πρωτεΐνης είναι παρόμοια με τη δομή της πρωτεϊνης ακίδα SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19. Εάν υπήρχε μία τέτοια ανοσοαπόκριση, θα ανέστελλε τη δράση της πρωτεΐνης συγκυτίνη-1 που βοηθά τις βλαστοκύστες να προσκολληθούν στο ενδομήτριο και να αναπτύξουν τον πλακούντα.

Μέχρι τώρα οι ερευνητές δεν είχαν δει να υπάρχει αντιδραστικότητα μεταξύ των πρωτεϊνών ακίδων συντυκίνη-1 και SARS-CoV-2. Η νέα μελέτη όμως, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά δεδομένα από ανθρώπους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για τα ποσοστά εγκυμοσύνης 143 γυναικών, 88 από τις οποίες δεν είχαν αντισώματα για τον κοροναϊό και 55 γυναίκες που είχαν αντισώματα. Είκοσι από τις γυναίκες με αντισώματα είχαν προηγουμένως κολλήσει κοροναϊό, ενώ οι 35 είχαν κάνει τα εμβόλια mRNA Pfizer ή Moderna.

Η εμβρυομεταφορά μίας βλαστοκύστης σε τεχνητό κύκλο χρησιμοποιήθηκε ως μοντέλο για να εκτιμηθεί κατά πόσο επηρεάζει η COVID-19 τα ποσοστά εμφύτευσης των εμβρύων στο ενδομήτριο.

Κάθε γυναίκα, πριν μεταφερθεί το έμβρυο σταδίου βλαστοκύστης στη μήτρα της, είχε υποβληθεί σε θεραπεία με οιστρογόνα και προγεστερόνη, προκειμένου να αυξηθεί το πάχος του ενδομητρίου και να γίνει δεκτικό στα έμβρυα.

Η επιτυχής εμφύτευση εμβρύου συνοδεύεται από αυξημένα επίπεδα χοριακής γοναδοτροπίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα επίπεδά της καταγράφηκαν οκτώ ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά.

Τα ποσοστά κυήσεων ήταν τα ίδια στις γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί και εκείνες που είχαν κολλήσει κοροναϊό και αυτές που δεν είχαν αντισώματα κατά του ιού.

Επίσης, η αντίδραση των περίπου 3000 πρωτεϊνών που έχει η γυναίκα, μεταξύ των οποίων η συνκυτίνη-1, με τα αντισώματα SARS-CoV-2 μελετήθηκε σε ξεχωριστή έρευνα που έγινε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale. Σε αυτή τη μελέτη, δεν διαπιστώθηκε αντιδραστικότητα μεταξύ της συνκυτίνης και των αντισωμάτων του SARS-CoV-2.

Εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα των νέων μελετών παρέχουν επιπλέον διαβεβαιώσεις για τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδιά, ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι ασφαλή, χωρίς μακροχρόνιες επιπτώσεις στη γονιμότητα των γυναικών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ