Κίνημα Αλλαγής Πιερίας : Ερώτημα στην Βουλή για την διευθέτηση προβλημάτων των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων ομογενών Χαλκιδικής και Πιερίας

481

Έπειτα από άμεση παρέμβαση  του Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγης Πιερίας Κωνσταντίνο Κιτιξή, κατατέθηκε από τον Βουλευτή Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής Απόστολο Πάνα  η παρακάτω ερώτηση στους Υπουργούς : 1)  Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο και 2) Εσωτερικών κ. Βορίδη Μαυρουδή   για το πρόβλημα της ρύθμισης των δανείων των παλιννοστούντων ομογενών, οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι άλλες κοινωνικές ομάδες τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους :

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ τους κ.κ. Υπουργούς : 1) Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο

                                               2) Εσωτερικών κ.Βορίδη Μαυρουδή

 

ΘΕΜΑ: «Διευθέτηση προβλημάτων των στεγαστικών δανείων των  παλιννοστούντων ομογενών της Χαλκιδικής και της Πιερίας ».

Κύριοι Υπουργοί 

Για ακόμη μία φορά μέσω δικαιολογημένων πιέσεων των ενδιαφερομένων παλιννοστούντων ομογενών της Χαλκιδικής, έρχεται στην επιφάνεια το μείζον ζήτημα της ανάγκης διευθέτησης των στεγαστικών τους δανείων.

Όπως σας είναι γνωστό, οι παλιννοστούντες ομογενείς , έχουν λάβει στα πλαίσια του κρατικού προγράμματος «στεγαστικής αποκατάστασης», στεγαστικά δάνεια ύψους 60.000 ευρώ με πλήρη εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, το οποίο έλαβε χώρα μεταξύ των ετών 1990 και 2004, με το  Ελληνικό Δημόσιο να παρέχει εγγύηση της τάξης του 100%, επιδοτώντας παράλληλα το επιτόκιο κατά 60%.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί, πως εκείνη την περίοδο, οι προϋποθέσεις για την χορήγηση των εν λόγω δανείων, ήταν πολύ ελαστικότερες απ’ ό,τι οι σημερινές, τόσο ως προς την ηλικία των δικαιούχων, όσο και ως προς την εργασιακή τους κατάσταση.

Σήμερα, ωστόσο, και υπό το βάρος των αρνητικών εξελίξεων της πανδημίας πολλοί παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 103 του ν.4549/2018 και της κατ΄ εξουσιοδότηση του εν λόγω άρθρου συναφούς εκδοθείσας Υπουργικής Απόφασης 2/94253/0025/21.12.2018, που προβλέπουν ότι δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΔ) δύνανται να ρυθμίζονται μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των δανειοληπτών, χωρίς την παρέμβαση του ΕΔ, έρχονται σχεδόν καθημερινά αντιμέτωποι με διαταγές πληρωμής για το σύνολο της οφειλής στεγαστικών τους δανείων από δικαστικούς επιμελητές , όπου η τράπεζα καθιστά απαιτητό άμεσα όλο το ποσό του στεγαστικού δανείου.

Το πρόβλημα βέβαια επιτείνεται και από την 2/18649/0025/5-6-2020 Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών της σημερινής κυβέρνησης, που αφορά τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και κατ΄ ουσία έδωσαν το ‘’πράσινο φως’’ στα πιστωτικά ιδρύματα για την αύξηση των πιέσεων απέναντι στους δανειολήπτες, με την αποστολή ειδοποιητηρίων, περί μεταβίβασης των ανεξόφλητων οφειλών στις αρμόδιες ΔΟΥ ή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και κατάσχεσης σε βάρος τους, ενώ – όπως έγινε γνωστό – απαιτούν από όποιον οφειλέτη ζητά ρύθμιση των δόσεων του δανείου του, να αποποιηθεί την συγκεκριμένη μορφή δανείου, που φέρει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Δεδομένου ότι οι παλιννοστούντες ομογενείς λαμβάνουν διαταγές πληρωμών από την τράπεζα, ως τετελεσμένο γεγονός.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των παλιννοστούντων ομογενών που αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα με το στεγαστικό τους δάνειο, υπολογίζεται πανελλαδικά  σε 40.000 με την συντριπτική τους πλειοψηφία να βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα(Χαλκιδική και Πιερία).

Δεδομένης της οικονομικής στενότητας που δημιουργούν οι περιοριστικές συνθήκες της πανδημίας, σε διάφορες ευάλωτες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού.

 

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί :

Με ποιον τρόπο προτίθεσθε να επιλύσετε το πρόβλημα της ρύθμισης των δανείων των παλιννοστούντων ομογενών, οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι άλλες κοινωνικές ομάδες τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους;

 

Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής

Πάνας Απόστολος