Το Φεστιβάλ Επταπυργίου «ταξιδεύει» στην Πιερία με οδηγούς την Π.Ε. Πιερίας & τον Δήμο Δίου-Ολύμπου

278

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Δήμος Δίου-Ολύμπου παρουσιάζουν απόψε, Δευτέρα 12 Ιουλίου στις 9μμ, στο Ανοιχτό Θέατρο Λιτοχώρου, απευθείας από το Επταπύργιο σε live streaming την Όπερα Tosca του Giacomo Puccini και την Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 9.30μμ το αφιέρωμα στον Θεσσαλονικιό συνθέτη Γιώργο Καζαντζή. Πρόκειται για δύο παραγωγές του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2021, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

Πιο συγκεκριμένα απόψε Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021, στις 9 το βράδυ, θα παρουσιαστεί η Όπερα Tosca του Giacomo Puccini με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης και τη Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή εξαιρετικών λυρικών τραγουδιστών.

Τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά-κοστούμια της παράστασης επιμελείται ο Αθανάσιος Κολαλάς και τη μουσική διεύθυνση η Λίζα Ξανθοπούλου. Από τα δημοφιλέστερα έργα του λυρικού ρεπερτορίου, η όπερα «Tosca» αποτελεί φέτος την κεντρική παραγωγή του Φεστιβάλ. Πρόκειται για μια τραγική, αλλά επίκαιρη όσο ποτέ, ιστορία, με πολιτικό φόντο, όπου τρεις δραματικές φιγούρες μπλέκονται σ’ ένα λαβύρινθο αγάπης, ζήλιας, αλλά και ποταπών ενστίκτων. Αυτό όμως που δεσπόζει σε αυτή την Όπερα είναι η καθηλωτική μουσική του Giacomo Puccini. Η εκδήλωση γίνεται σε συμπαραγωγή με την Διεύθυνση Τουρισμού Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης και το Κ.Θ.Β.Ε.

Την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 στις 9.30 το βράδυ, θα παρουσιαστεί το μουσικό αφιέρωμα στον  θεσσαλονικιό δημιουργό Γιώργο Καζαντζή. Με 36 χρόνια δισκογραφίας, ο Γιώργος Καζαντζής έχει δημιουργήσει τραγούδια και ορχηστρική μουσική, που αποτελούν σταθμούς στη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Έχει συνεργαστεί με τραγουδιστές που άφησαν το σημάδι τους στην ελληνική σκηνή, κάποιοι από τους οποίους έρχονται να τον τιμήσουν τραγουδώντας αγαπημένες μελωδίες. Διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στην αφιερωματική βραδιά και ερμηνεύουν τραγούδια του: Ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Λέκκας, η Φωτεινή βελεσιώτου, ο Παντελής Θαλασσινός, η Λιζέτα Καλημέρη και ο Κώστας Πρατσινάκης. Τη μουσική διεύθυνση της βραδιάς έχει ο Γιώργος Καζαντζής.

Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τηρώντας τα προληπτικά μέτρα κατά της διάδοσης της Covid-19.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα Άννα Μυκωνίου και τον Δήμαρχο Δίου-Ολύμπου κ. Βαγγέλη Γερολιόλιο για την αγαστή τους συνεργασία και την προβολή των σημαντικών αυτών παραγωγών στο Λιτόχωρο, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να αναδειχθούν οι διαχρονικές αξίες του πολιτισμού. Ο πολιτισμός μπορεί να αποδειχθεί σε συγκριτικό μας πλεονέκτημα, με θετικό πρόσημο στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. H ανάπτυξη ενός δικτύου πολιτισμού με δράσεις και συνεργασίες όλων των φορέων αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και γι’ αυτό οφείλουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να στηρίξουμε και να αναδείξουμε αυτόν τον σκοπό».