Σοβαρές παραβάσεις και πρόστιμα για δύο στα τρία φορτηγά

Υψηλή παραβατικότητα σε ποσοστό 72,5% εντοπίστηκε στα φορτηγά και, μάλιστα, για ιδιαίτερα σοβαρές παραβάσεις, όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα των ειδικών ελέγχων της Τροχαίας.

454
Φωτό: Αρχείο Ελληνικής Αστυνομίας

Αναλυτικότερα, αστυνομικοί των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποίησαν κατά τον μήνα Ιούνιο, ειδικούς ελέγχους σε Φορτηγά οχήματα, σε ολόκληρη την περιφέρεια της Αττικής.

Συνολικά ελέγχθηκαν 1.512 φορτηγά οχήματα και βεβαιώθηκαν 1.095 παραβάσεις εκ των οποίων:

  • 900 για υπέρβαση του ωραρίου εργασίας-ανάπαυσης
  • 166 για οδήγηση χωρίς τη χρήση κάρτας ψηφιακού ταχογράφου, για χρήση κάρτας άλλου οδηγού και για μη ορθή συμπλήρωση φύλλου ταχογράφου
  • 2 για σκόπιμη επέμβαση στη συσκευή ψηφιακού ταχογράφου με την τοποθέτηση πρόσθετου ηλεκτρονικού κυκλώματος, ώστε να αλλοιώνονται οι καταγραφόμενες ενδείξεις
  • 3 παραβάσεις του κανονισμού περί ενδομεταφορών (cabotage)
  • 3 για διενέργεια παράνομης διεθνούς επιβατικής και εμπορευματικής μεταφοράς
  • 21 για υπέρβαρο φορτίο

Σε όλες τις ως άνω περιπτώσεις αφαιρέθηκαν οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων.

Επίσης, αφαιρέθηκαν 2 κάρτες ψηφιακού ταχογράφου, που απεστάλησαν στο Υπουργείο Μεταφορών, έγιναν 7 ακινητοποιήσεις και 1 όχημα δεσμεύτηκε από το Τελωνείο.

Τέλος, βεβαιώθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 250.000 ευρώ.

Η παραπάνω εικόνα μόνο ευχάριστη δεν είναι και δείχνει, δυστυχώς, την εμμονή πολλών οδηγών και ιδιοκτητών φορτηγών να παραβιάζουν τα ωράρια οδήγησης, προκαλώντας στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό (χαμηλότερο κόστος εργασίας) και, βέβαια, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος.

Επιπλέον, γίνεται φανερό πως η Αστυνομία, διαθέτοντας ομάδες ελέγχου, όπως η Ο.Ε.Π.Τ.Α. είναι σε θέση να πραγματοποιεί στοχευμένους και συστηματικούς ελέγχους για τις σοβαρότερες των παραβάσεων-όπως είναι οι παραπάνω- και να μην περιορίζεται στους τυπικούς ελέγχους που γίνονταν παλαιότερα και οι οποίοι κατέληγαν συνήθως στο «κόψιμο» μιας κλήσης για σπασμένο φαναράκι ή φθαρμένο ελαστικό.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι μόλις χθες (05/07/21) το Τμήμα Τροχαίας Λητής στη Θεσσαλονίκη εντόπισε πειραγμένους ταχογράφους σε 49 φορτηγά, επιβάλλοντας βαριές κυρώσεις στους οδηγούς και ιδιοκτήτες.

Video URL