Τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Πιερίας Ε. Σκούφα εκπροσώπων συλλόγων γονέων και κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ-ΑμεΑ με τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

222

Tην Τρίτη 6/7 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων συλλόγων γονέων και κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ – ΑμεΑ, και των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κκ. Νίκου Φίλη, Μερόπης Τζούφη και Θεανούς Φωτίου με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα. Eκ μέρους του τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχε η συντονίστρια Καίτη Θεοχάρη & η Αναπληρώτρια Βάσω Βακουφτσή. Τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων εκπροσώπησαν και πήραν το λόγο μεταξύ άλλων οι κκ. Αγγελάκης, Παγώνη, Παραδείσης, Κατσιαλή, Παπαδοπούλου, Σιδηροπούλου, Γιανναδάκη, Πισκοπάμη, Τσακέτας, Φελλούρη.

Στη συνάντηση μετείχαν ακόμη οι κκ. Νίκος Μπίνιας, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου και Ειδικής Αγωγής (3ο ΠΕΚΕΣ), Παναγής Κασσιανός, υπεύθυνος για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο Υπουργείο Παιδείας την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ο Χαράλαμπος Χριστόπουλος, συνεργάτης Υπουργού Επικρατείας και συντονιστής σε θέματα αναπηρίας επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πρόταση για σύσταση δομής διά βίου εκπαίδευσης και φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι εκπρόσωποι των συλλόγων κατέθεσαν την πρότασή τους για σύσταση-δημιουργία μιας νέας μεταγυμνασιακής δομής δια βίου εκπαίδευσης και φροντίδας των αποφοίτων των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ και όχι μόνο. Η νέα δομή θα πρέπει, σύμφωνα με την πρόταση των γονέων, να περιλαμβάνει και να προσφέρει στους μαθητές της στέγη, εκπαίδευση, εργασία και φροντίδα σε εξωτερικές κατοικίες ακόμη και σε 24ωρη βάση από ειδικευμένους επιστήμονες. Αίτημα των γονέων παραμένει ο αμιγώς δημόσιος χαρακτήρας αυτής της υπό σύσταση νέας δομής.

 

Οι παρεμβάσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Οι τομεάρχες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης, Μερόπη Τζούφη και Θεανώ Φωτίου παρουσίασαν στους εκπροσώπους των γονέων τις νομοθετικές πρωτοβουλίες στήριξης των Αναπήρων Πολιτών που είχαν λάβει χώρα στην διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας ως Υπουργών για τη διασφάλιση της ζωής και της κοινωνικής ένταξης των παιδιών με νοητικές αναπηρίες.

Παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία στο πλαίσιο της ενταξιακής κατεύθυνσης, την ίδρυση νέων δομών σε όλη τη χώρα και τη δρομολόγηση των διορισμών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση για πρώτη φορά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Στην αγωνία των γονιών τι θα γίνουν τα παιδιά τους αν αυτοί εκλείψουν, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει 52 εκ. για Στέγες Υποστηριζόμενης και Ανεξάρτητης Διαβίωσης όπου τα παιδιά θα μένουν από 2-4 σε αυτόνομα διαμερίσματα. Η ΝΔ τα πάγωσε. Επίσης προβλέπονταν ξενώνες φιλοξενίας παιδιών με βαριές βλάβες με ή χωρίς τους γονείς τους για αποφόρτιση από τη διαρκή παραμονή και φροντίδα στο σπίτι, ενώ για πρώτη φορά νομοθετήθηκε ότι δημόσιες προνοιακές δομές μπορούν να ιδρύουν δομές για τη φροντίδα και την κατάρτιση των παιδιών (και αυτό πάγωσε επί ΝΔ). Με νόμο επίσης, ορίστηκε το 2018 ότι σε όποια από τα παιδιά αυτά βρίσκουν εργασία δεν κόβεται το αναπηρικό επίδομα.

Επιπρόσθετα, ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, δεσμεύτηκε στις προγραμματικές θέσεις για προσωπικό βοηθό και σε 24ωρη βάση, αν επιβάλλεται, όπως και για αύξηση της δαπάνης των αναπηρικών επιδομάτων με αποκατάσταση αδικιών μεταξύ διαφόρων αναπηριών (βλ. link: https://www.syriza.gr/article/id/104649/Al.-Tsipras:-O-stochos-mas-ena-programma-rizospastiko-alla-taytochrona-realistiko-ylopoihsimo-gia-ena-mellon-chwris-apokleismoys.html).

Συζήτησαν ακόμη την πρόταση των γονέων και δήλωσαν την πρόθεση και επιθυμία τους να επαναληφθεί η τηλεδιάσκεψη πολύ σύντομα ώστε να αναληφθεί και κοινοβουλευτική δράση για όλα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάσκεψη με γονείς ΕΕΕΕΚ – ΑμεΑ.