Σε…εμβολιαστικό χαμηλό 82 δήμοι της χώρας – 50 κάτω από το 25% της κάλυψης.

401

“Καζάνι” έτοιμο να εκραγεί, για τέταρτη φορά μέσα σε διάστημα 18 μηνών, θυμίζει η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, προκαλώντας διάχυτη ανησυχία σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους. Με τα ημερήσια κρούσματα να κάνουν…άλμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ανεβαίνοντας χθες στα 1.797 ( πρόκειται για αύξηση 197% συγκριτικά με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας) η εικόνα της επιδημίας παραπέμπει σε…κόκκινο συναγερμό και ο φόβος για νέα άνοδο των μολύνσεων είναι διάχυτος. Η επιδείνωση της εικόνας οδηγεί το κυβερνητικό επιτελείο σε αυστηρές αποφάσεις, καταμεσής του θέρους, καθώς μείζον ζητούμενο είναι η αναχαίτιση της διασποράς.

“Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες κρούσματα, τα οποία, κατόπιν διερεύνησης, συνδέονται με χώρους διασκέδασης. Η τάση αυτή συνοδεύεται από τη μετατόπιση του βάρους της διασποράς προς τους νεότερους, καθώς η μέση ηλικία των κρουσμάτων υπολογίζεται κοντά στα 27 έτη. Ενδεικτικό είναι πως στο 32% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αναφέρεται ως πιθανή πηγή έκθεσης η συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο, ενώ δύο στα τρία κρούσματα στον νότιο τομέα Αθήνας είναι ηλικίας 15 έως 24 ετών”, επισημαίνουν στελέχη. Τα…μαντάτα για την άνοδο των κρουσμάτων είχαν φτάσει από νωρίς χθες στην κυβέρνηση και επιβεβαιώθηκαν λίγο πριν την έκτη απογευματινή. Προκειμένου η αντίδραση να είναι όσο το δυνατόν πιο άμεση, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των κυρίων Χρυσοχοΐδη, Χαρδαλιά, Οικονόμου, Τσιόδρα και Αρκουμανέα. Και σε αυτήν τη σύσκεψη αποφασίστηκε ένα νέο πλαίσιο ελέγχων και ποινών για τους χώρους διασκέδασης που κανονικά φιλοξενούν όρθιους θαμώνες. Στο πλαίσιο αυτό:

-Από την Πέμπτη, χώροι όπως τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

-Οι επιχειρήσεις, στις οποίες διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινές που θα είναι κλιμακούμενες για τους υπότροπους. Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας θα επιφέρει για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. πρόστιμο 2.000 ευρώ και επταήμερη σφράγιση από την επόμενη ημέρα της παράβασης, ενώ για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ. το πρόστιμο ανέρχεται στα 5.000 ευρώ, με επταήμερη σφράγιση από την επόμενη ημέρα της παράβασης.

-Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα, έχοντας διάρκεια 15 ημερών. Σε περίπτωση τρίτης παράβασης θα αφαιρείται η άδεια. Επίσης, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων, βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση.

Καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού

Πέραν, όμως, αυτών των παρεμβάσεων, στην κυβέρνηση εστιάζουν πάντα και στην επιχείρηση “Ελευθερία”.

Τη στιγμή που μεγάλο στοίχημα για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας παραμένει ένα τείχος ανοσίας της τάξης του 70% έως 75% μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου, ξεκινά καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού ανά την επικράτεια, με την επιστράτευση προσώπων, που έχουν επιρροή στις τοπικές κοινωνίες.

Η στρατηγική της κυβέρνησης, με την αρωγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα ξεδιπλώνεται κομμάτι-κομμάτι από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα. Στο πλαίσιο αυτό:

-Στην Αθήνα έχουν προσκληθεί και θα βρεθούν μέχρι το Σάββατο δήμαρχοι περιοχών με χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, προκειμένου να αναζητούν μέθοδοι για την αύξηση των ραντεβού με την “Ελευθερία”.

-Από την ερχόμενη Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ξεκινά περιοδείες σε περιφέρειες της χώρας. Η αρχή θα γίνει από τη Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Φθιώτιδα και από περιοχές, όπως η Μακρακώμη και η Αμφίκλεια. Παράλληλα, το πρώτο κύμα των περιοδειών θα συνεχιστεί σε Θεσσαλονίκη (σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δήμοι με ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης της τάξης του 20%) και Σέρρες (υπάρχει δήμος με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης κάτω από 10%). Το δεύτερο κύμα περιοδειών του Στέλιου Πέτσα θα περιλαμβάνει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (κατά κύριο λόγο περιοχές της Ροδόπης με χαμηλή κάλυψη σε εμβόλια) και την Πελοπόννησο, όπου, επίσης, υπάρχουν δήμοι που έχουν μείνει σημαντικά πίσω στους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ζητήσει στις συναντήσεις που θα έχει ο Στέλιος Πέτσας ανά δήμο να συμμετέχουν, πέραν των ιατρικών συλλόγων και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και της εστίασης. Γενικότερος στόχος των κινήσεων; Να ανέβουν τα ποσοστά εμβολιασμών σε 82 δήμους ανά την Επικράτεια με εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 30% (σε εμβόλια και κλεισμένα ραντεβού) με την προσοχή να στρέφεται, κατά κύριο λόγο, σε 50 από αυτούς τους δήμους που καταγράφουν ποσοστό κάλυψης κάτω του 25%.

capital.gr