Δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του ο πρόεδρος της Αϊτής

603

Δολοφονήθηκε ο πρόεδρος της Αϊτής, Jovenel Moïse, μετά από επίθεση αγνώστων στην ιδιωτική του κατοικία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας την Τετάρτη σύμφωνα με το CNBC.

Εν τω μεταξύ η σύζυγος του Moïse, Martine Moïse, νοσηλεύεται, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Claude Joseph.

Ο Joseph καταδίκασε το συμβάν ως “απάνθρωπη και βάρβαρη πράξη”.

Η δολοφονία έλαβε χώρα εν μέσω αύξησης βίας από τις συμμορίες στη χώρα.

Η πρεσβεία της Αϊτής στον Καναδά, μέσω tweet, επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Moïse σκοτώθηκε.

Η κατάσταση στη χώρα των 11 εκατ. κατοίκων γινόταν όλο και περισσότερο ασταθής ενώ υπήρχε και μεγάλη δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Moïse. Τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δεινά της χώρας έχουν “βαθύνει”, με τη βία των συμμοριών να αυξάνεται έντονα στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται και ανά περιόδους υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε τρόφιμα και καύσιμα, σε μια χώρα όπου το 60% του πληθυσμού βγάζει λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα. Τα προβλήματα αυτά μαστίζουν τη χώρα καθώς η Αϊτή προσπαθεί ακόμα να ανακάμψει από τον καταστροφικό σεισμό του 2010 και τον τυφώνα Μάθιου που έπληξε τη χώρα το 2016.

Ο Moïse, 53 ετών, ασκούσε εξουσία μέσω διαταγμάτων για περισσότερα από δύο έτη καθώς η χώρα απέτυχε να πραγματοποιήσει εκλογές, γεγονός που οδήγησε στη διάλυση του Κοινοβουλίου. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης τον κατηγόρησαν ότι προσπάθησε να αυξήσει την εξουσία του, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης ενός διατάγματος που περιόριζε τις εξουσίες ενός δικαστηρίου που ελέγχει τις κυβερνητικές συμβάσεις και ενός άλλου που δημιούργησε μια υπηρεσία πληροφοριών που έδινε λόγο μόνο στον πρόεδρο.

Τους τελευταίους μήνες, η αντιπολίτευση είχε ζητήσει την παραίτησή του, υποστηρίζοντας ότι η θητεία του έληξε τον Φεβρουάριο του 2021. Ο Moïse και οι υποστηρικτές του υποστήριζαν ότι η θητεία του ξεκίνησε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του 2017, ύστερα από χαοτικές εκλογές.

Σημειώνεται πως η Αϊτή ήταν προγραμματισμένο να διεξαγάγει εκλογές αργότερα φέτος.