Φ.Μπαραλιάκος: «Οι επενδύσεις καταλύτης για την ολική επαναφορά της οικονομίας»

396

Στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος από το Βήμα της Βουλής

Ο κ. Μπαραλιάκος υπογράμμισε, αρχικά, πως η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής είναι καθοριστική για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας τα επόμενα 3 έτη.

«Το Μεσοπρόθεσμο αποτυπώνει το στίγμα της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής και σκιαγραφεί το όραμα της Νέας Δημοκρατίας για το παραγωγικό μοντέλο της πατρίδας μας: άμεση ανάκαμψη, σταθερά ανοδικός ρυθμός ανάπτυξης, σταδιακή επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα, πτώση της ανεργίας ως απότοκη της εισροής κεφαλαίων και της  προσέλκυσης επενδύσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Πιερίας. Για να συμπληρώσει πως «αυτό ακριβώς, συνιστά το πλέγμα άσκησης της δημοσιονομικής μας πολιτικής τα επόμενα χρόνια, δηλαδή, ένας οραματικός ρεαλισμός και μία  συνετή δημοσιονομική διαχείριση με σαφές αναπτυξιακό πρόσημο για όλους»

Μιλώντας με αριθμητικά δεδομένα, ακολούθως, ο κ. Μπαραλιάκος επεσήμανε την πρόβλεψη για αύξηση επενδύσεων  κατά 7% φέτος, και τη διατήρησή τους  σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια ( 12,3% το 2023, 10,8% το 2024 και 7,4% το 2025), λόγω των πόρων του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης. Χαρακτήρισε εμφατικά   τις επενδύσεις ως τον καταλύτη για την ολική επαναφορά της ελληνικής οικονομίας καθώς θα δημιουργήσουν εργασιακές θέσεις  και θα επιτευχθεί το brain gain και η κοινωνική κινητικότητα!

Αναφέρθηκε , εξάλλου, στην πτώση της ανεργίας στο 11,1% το 2025 έναντι 11,9% το 2024, 13,2% το 2023, 14,4% το 2022 και 16,3% φέτος ενώ τόνισε πως για να αποφευχθούν αβεβαιότητες και πισωγυρίσματα έχουν προβλεφθεί τρία διαφορετικά σενάρια ως ποσοστιαίες αποκλίσεις από το βασικό σενάριο.

Ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να παραλείψει από την ομιλία του, ο Βουλευτής Πιερίας, επισημάνσεις για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Οι συνολικοί πόροι του Σχεδίου είναι μια μοναδική ευκαιρία για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας με στόχο οι συνολικές ενεργοποιούμενες επενδύσεις να ανέλθουν σε περίπου 59 δισ. ευρώ, με εστίαση σε τέσσερις πυλώνες: την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση – δεξιότητες – κοινωνική συνοχή και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Με διάχυτη αισιοδοξία και βεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα του Σχεδίου Ανάκαμψης ο κ. Μπαραλιάκος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας : “H  ελληνική οικονομία διήλθε μέσα από Συμπληγάδες Πέτρες, χωρίς να καταρρεύσει.  Η  συνετή οικονομική πολιτική και ο ορθός καταμερισμός πόρων που εφάρμοσε η Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έδωσε σε μια δισεπίλυτη εξίσωση την σωστή και γρήγορη λύση. Με αισιόδοξο βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, με ρεαλισμό και φρόνηση στις αποφάσεις του παρόντος αφήνουμε πίσω τις ζοφερές και αβέβαιες μέρες του παρελθόντος. Κερδίζουμε το στοίχημα της ανάκαμψης και βάζουμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο αναπτυξιακό σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.