Αυξητική η τάση της εγκληματικότητας το πρώτο τετράμηνο του 2021

648

Του Νικόλαου Πούλιου*

Είναι κοινός τόπος πως η κοινωνία μας αγωνίζεται καθημερινά να βρει τα πατήματα της, εξερχόμενη από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που ταλανίζει ολόκληρο το πλανητικό χωριό εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Μολαταύτα, μετά την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων (η λήψη των οποίων είχε καταστεί επιβεβλημένη ένεκα της  προαναφερθείσας κρίσης), μια νέα «πανδημία» αρχίζει να κάνει την εμφάνιση της. Πρόκειται για την αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας, που καταγράφεται καθημερινά με ολοένα και αυξανόμενη ένταση.

Ήδη, στο πρώτο τετράμηνο του 2021 καταγράφηκε αυξητική τάση της εγκληματικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2021 υπήρξε αύξηση έως και 15% σε όλους τους δείκτες που αφορούν ληστείες, ανθρωποκτονίες αλλά και διαρρήξεις σε σχέση με το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2020.

Η δολοφονία με 17 σφαίρες του δημοσιογράφου Γ. Καραιβάζ, το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, τα σχεδόν καθημερινά κρούσματα βιασμών κατά ενηλίκων αλλά και ανηλίκων, η άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε ο γνωστός σε όλους μας πλέον ιερέας ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου καθώς και η έκρηξη της ενδοοικογενειακής βίας, είναι ορισμένα μόνο από τα περιστατικά που καταγράφηκαν από την αρχή του έτους και συγκλόνισαν την κοινή γνώμη.

Αναντίρρητα, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιόρισαν το σώμα, το μυαλό και την ψυχή των πολιτών. Μια προσπάθεια κωδικοποίησης του επηρεασμού της καθημερινότητας θα είχε ως εξής: συγκρούσεις για ασήμαντη αφορμή, ανασφάλεια στους κόλπους των πολιτών, οικονομικά προβλήματα, αύξηση της χρήσης ουσιών, ελάττωση των αντοχών των οργάνων της τάξης.

Εν κατακλείδι, δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των αρμόδιων φορέων και των ειδικών περί έξαρσης της εγκληματικότητας και εμφάνισης νέων φαινομένων με το διαφαινόμενο τέλος της πανδημίας. Αποτελεί, λοιπόν, χρέος όλων μας να συμβάλλουμε στην αποκλιμάκωση της υφιστάμενης κατάστασης που μόνο επικινδυνότητα και ανησυχία προξενεί. Προς αυτή την κατεύθυνση, κρίνεται επιβεβλημένη η απαγκίστρωση μας από την απλή παρατήρηση των εγκλημάτων και τη διαπίστωση της περιοδικότητας αυτών.

* Ο Νικόλαος Πούλιος είναι Δικηγόρος και Συνεργάτης του Ομίλου Νομικών Σωκράτη Προβατά