Βρέθηκε ο πίνακας του Πικάσο που είχε κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη

276

Δύο πίνακες που είχαν κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη και συγκεκριμένα ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν, βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οι πίνακες εντοπίστηκαν από το τμήμα διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής που όλα αυτά τα χρόνια ερευνούσε για την εξιχνίαση της υπόθεσης χωρίς διακοπή.

Tα συγκεκριμένα έργα βρέθηκαν 9 χρόνια μετά την κλοπή, με την Ελληνική Αστυνομία να έχει προχωρήσει στη σύλληψη ενός 49χρονου Έλληνα, που τα είχε κρυμμένα σε αποθήκη στην Κερατέα, όπως μεταδίδει το thetoc.gr. Όπως είπε στις Αρχές, κάποια στιγμή τα ειχε κρύψει σε ένα ρέμα δίπλα στην αποθήκη. Είναι πιθανό ο ίδιος να τα έκλεψε, μόνος του ή με συνεργό/ούς, όμως περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αύριο από την ΕΛΑΣ.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, θα προβούν σε κοινές δηλώσεις σήμερα στις 11 το πρωί για την ανάκτηση των κλεμμένων πινάκων.

Πώς είχε γίνει η κλοπή

Όπως είχε ανακοινώσει η ΕΛ.ΑΣ. ο δράστης ή οι δράστες είχαν “χτυπήσει” γύρω στις 04.30 παραβιάζοντας πόρτα αλουμινίου εξωτερικού χώρου για να εισέλθουν στον εσωτερικό χώρο της έκθεσης στο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης. Στο εσωτερικό το κτιρίου κατάφεραν να αφαιρέσουν:

– Έναν πίνακα ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56 Χ 40, του Ισπανού ζωγράφου Pablo Picasso που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1939 και απεικονίζει γυναικείο κεφάλι.

Το έργο αυτό αποτέλεσε το 1949 δωρεά του καλλιτέχνη προς τον Ελληνικό λαό, σαν τιμητική προσφορά για την γενναία αντίσταση του κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών.

– Έναν πίνακα ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 35 Χ 44, του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1905 και απεικονίζει ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού.
 

Το έργο αυτό αγοράσθηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική πινακοθήκη.

– Ένα έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 Χ 16,8 του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) και απεικονίζει τον γιο Diego de Alcala σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και τα σύμβολα του πάθους.

Το έργο απετέλεσε δωρεά το 1907 του Γρηγορίου Μαρασλή προς την Εθνική πινακοθήκη.