Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα – Τι φοβούνται οι ειδικοί

412

Σε επιφυλακή είναι οι ειδικοί για τη διασπορά της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα που χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα και θεωρείται πως θα επικρατήσει στην Ελλάδα. Άλλωστε το στέλεχος επικρατεί ήδη σε Ηνωμένο Βασίλειο και παρουσιάζει μεγάλη διασπορά σε Πορτογαλία και Ισραήλ.

Στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν στη χώρα μας 18 νέα στελέχη, φτάνοντας συνολικά τα 29. Τα 15 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η ανησυχία είναι έκδηλη και μόνο ο πλήρης εμβολιασμός φαίνεται προς το παρόν να είναι η ασπίδα προστασίας για το ινδικό στέλεχος.  “Αν χρειαστεί λόγω μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, θα επιστρέψουμε σε lockdown, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα οποία όμως είναι στο χέρι μας να αποτραπούν”, ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

“Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας” είπε.

“Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί. Τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%. Αν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς και έχουμε τείχος ανοσίας 75%-80%, δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω” είπε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στο Κοινωνία Ώρα Mega.”Από το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Πρέπει μέχρι τότε να καλύψουμε το κενό”.

Σε τι διαφέρει το ινδικό στέλεχος

Οι λοιμώξεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο μη εμβολιασμένους και κυρίως νέους που έχουν πιο έντονες κοινωνικές δραστηριότητες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης την Τετάρτη. Το στέλεχος φαίνεται να έχει αυξημένη διεισδυτικότητα ως αποτέλεσμα αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά και διαφυγής από ανοσολογική απόκριση στα παλαιότερα στελέχη.

capital.gr