Κυριάκος Μητσοτάκης: “Το σχολείο απεγκλωβίζεται από το Υπουργείο”- Οι 6 μεγάλες αλλαγές από τη νέα σχολική χρονιά

213

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς για να υλοποιήσει το κυβερνητικό όραμα για ένα σύγχρονο ελληνικό σχολείο απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής βάζοντας στο κέντρο του ενδιαφέροντος το μαθητή.

Ένα σχολείο που θα εφοδιάζει από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο τους μαθητές με  ευρύτερες γνώσεις και δεξιότητες που θα αποτελέσουν το εισιτήριο για κοινωνική πρόοδο και επιτυχία.

Στόχος του Υπουργείου είναι από τη νέα σχολική χρονιά 2021-22, οι μαθητές όλων των βαθμίδων να διδαχθούν νέα αναλυτικά προγράμματα, νέες διδακτικές μεθόδους, να συμμετάσχουν σε καινοτόμες δράσεις και να χρησιμοποιούν σύγχρονα ψηφιακά εκπαιδευτικά μέσα.

Ο διαδραστικός πίνακας, το ηλεκτρονικό βιβλίο και το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό αποτελούν την νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα που θα κάνει τους μαθητές να δουν το σχολείο με μια νέα και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα ματιά.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το πολυνομοσχέδιο το οποίο αφορά στην αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών και στην αυτονομία σχολείων.

Οι 6 αλλαγές που θα φέρουν νέα πνοή στο ελληνικό σχολείο

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νομοσχέδιο για το νέο σχολείο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.

Αναφερόμενος στις καινοτομίες που θα τεθούν σε ισχύ από τον προσεχή Σεπτέμβριο τόνισε ότι “ Η εκπαίδευση, το σχολείο μας, έχει έρθει η ώρα να απεγκλωβιστεί από το Υπουργείο.”

Ειδικότερα, οι αλλαγές που προανήγγειλε είναι ” Τα μαθήματα γνωρίζουν νέους ορίζοντες, οι διδάσκοντες αξιολογούν αλλά και να αξιολογούνται σωστά.

Στο εξής οι σχολικές μονάδες αυτονομούνται στις τάξεις. Θα υπάρχει ανοιχτή επιλογή βιβλίων και εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης, ώστε να καταργηθεί η αποστήθιση και να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη αλλά και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών.

Ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνει κεντρικό, πρωταγωνιστικό παιδαγωγικό ρόλο, γι’ αυτό εξάλλου και θα επιμορφώνεται διαρκώς ενώ το έργο του θα αποτιμάται ώστε να έχει κάθε βοήθεια να γίνει καλύτερος, να γίνει καλύτερη”.

Κλείνοντας μάλιστα την αναφορά στο νέο σχολείο συνόψισε τις αλλαγές με το τρίπτυχο “ελευθερία, αυτονομία, λογοδοσία“.

Τι είναι το Πολλαπλό βιβλίο

Δίνεται η δυνατότητα στον Σύλλογο Διδασκόντων να έχει ελεύθερη επιλογή βιβλίου από συγκεκριμένα βιβλία που θα προτείνονται από το ΙΕΠ. Μόλις ολοκληρωθούν τα Αναλυτικά Προγράμματα από το ΙΕΠ θα γίνει προκήρυξη για τη συγγραφή των βιβλίων. Ο θεσμός του πολλαπλού βιβλίου  θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2022-23.

Έρχεται ο θεσμός του Μέντορα Εκπαιδευτικού

Ταυτόχρονα δημιουργείται ο νέος θεσμός του Μέντορα εκπαιδευτικού για την ένταξη των εκπαιδευτικών στο σχολείο. Ο ρόλος τους θα είναι η καθοδήγηση  των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών, ενώ προβλέπεται και θέση Ενδοσχολικού συντονιστή.