Η στάση Ζάεφ “πάει πίσω” τα μνημόνια – Δυσφορία στην Αθήνα

242

Έντονη είναι η δυσφορία που έχει προκαλέσει στην Κυβέρνηση ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών, όταν η Αθήνα εξέπεμψε νέο μήνυμα για την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας, ο Ζόραν Ζάεφ τραβάει το σκοινί με αναρτήσεις που προκάλεσαν. Στις οποίες ούτε λίγο – πολύ , παραλείπει τον προσδιορισμό “Βόρεια” από το όνομα της χώρας του.

Η συγκεκριμένη κίνηση του πρωθυπουργού της Β. Μακεδονίας αποτέλεσε “κόκκινο πανί” για το Μέγαρο Μαξίμου που έχει αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση του, όπως διαφάνηκε χθες από σχετικές αναφορές της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών.

“Όλα αξιολογούνται και η πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της χώρας”, δήλωσε η κ. Πελώνη και πρόσθεσε:  “Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και του πνεύματος αυτής. Καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από διχαστική ρητορική και, μάλιστα, για ένα τόσο εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, όπως αυτό του ποδοσφαίρου και της συμμετοχής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro….” , καταλήγοντας πως “Σε κάθε περίπτωση όλα αξιολογούνται και αξιολογείται και ο χρόνος που θα κυρωθούν στη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας…”.

Τι προκύπτει από το “σήμα” της κυβερνητικής εκπροσώπου; Ότι η συζήτηση για κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας Ελλάδας- Β. Μακεδονίας “παγώνει” και μετατίθεται χρονικά ακόμη και για τον Σεπτέμβριο, εξαρτώμενη άμεσα από τη συμπεριφορά που θα επιδείξει η γειτονική χώρα εφεξής.

Υπενθυμίζεται πως δεν υπήρχε συγκεκριμένος χρονικός προσδιορισμός για την κύρωσή των μνημονίων , ωστόσο κυριαρχούσε η αίσθηση ότι αυτά θα έρθουν στη Βουλή, ακόμη και εντός των επόμενων εβδομάδων, δηλαδή εντός Ιουλίου.

capital.gr