Νόμος του Κράτους το Εργασιακό νομοσχέδιο – Πέρασε με 158 “ναι”

236

Νόμο του Κράτους αποτελεί πλέον το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε απόψε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας και έγινε δεκτό επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του.

Επί της αρχής συγκέντρωσε 158 ψήφους από τους κυβερνητικούς βουλευτές και 142 “οχι” σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο στα μισά άρθρα του, το νομοσχέδιο συγκέντρωσε πάνω από 200 ψήφους από ΣΥΡΙΖΑ ( ψήφισε 55 άρθρα) και ΚΙΝΑΛ, γεγονός που σχολίασε καυστικά ζητώντας εξηγήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Άμεση ήταν η απάντηση της Κουμουνδούρου, δια ανακοίνωσής της, όπου αντεπιτιθέμενη επί προσωπικού στον υπουργό Εργασίας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο ΣΥΡΙΖΑ “καταψήφισε το αντεργατικό νομοσχέδιο. Ψήφισε, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο τις ενσωματώσεις των διεθνών συμβάσεων και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που είναι υποχρεώσεις της χώρας και θετικά μέτρα και εκκρεμούν με ευθύνη Μητσοτάκη από το φθινόπωρο του 2019 και καταψήφισε ένα προς ένα όλα τα αντεργατικά μέτρα που υπαγόρευσε ο ΣΕΒ στον κ. Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης: Σύγκρουση προοδευτικής σκέψης με τη συντήρηση το νομοσχέδιο

Προηγήθηκε σφοδρή κοινοβουλευτική μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τον Πρωθυπουργό να επισημαίνει πως “στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα εργασιακά αντιπαρατίθεται η πραγματικά προοδευτική σκέψη με τις δυνάμεις της αληθινής συντήρησης”, περιγράφοντας αναλυτικά και τις μεταρρυθμιστικές αιχμές του νομοσχεδίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι απαντά στα βασικά fake news που ακούστηκαν, μίλησε για μύθους: “Ότι καταργείται το οκτάωρο. Όποιος το λέει καταργεί την ελληνική γλώσσα. Γιατί η προστασία του οκταώρου αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου. Όποιος το λέει όμως καταργεί και την πολιτική λογική, γιατί το οκτάωρο προβλέπεται ρητά στον Ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Συνεπώς, δε μπορεί να αμφισβητηθεί από καμία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο εάν ένα κράτος μπορεί να εγκαταλείψει την Ευρώπη. Και σκεφτείτε ποιοι φλέρταραν κάποτε με αυτή την ιδέα. Μύθος δεύτερος ότι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό. Όποιος το φωνάζει αυτό έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια. Οι υπερωρίες θα πληρώνονται με την προσαυξημένη αμοιβή όπως και τώρα. Υπάρχουν μαύρες υπερωρίες πράγματι, αλλά αυτές είναι που ξοδεύονται για την κατασκευή προπαγάνδας στα εργαστήρια της Κουμουνδούρου”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

“Μύθος τρίτος είναι ότι έρχεται το ευέλικτο ωράριο. Καλώς το δέχτηκαν όσοι το λένε μόνο που άργησαν 31 χρόνια. Γιατί τόσο ισχύει και οι τροποποιήσεις τους έχουν από κάτω τις υπογραφές της κ. Ξενογιαννακοπούλου και του κ. Ραγκούση…Ρεκόρ ευελιξίας στις κυβιστήσεις έχει μόνο η αντιπολίτευση, ενώ ο επίλογος της πολιτικής μυθολογίας είναι αυτός που λέει ότι καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις”.

Τσίπρας: Ο μεσαίωνας βαφτίζεται αναγέννηση

Από πλευράς του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για νομοσχέδιο που δένει χειροπόδαρα τους εργαζόμενους, δεσμεύτηκε εκ νέου ότι θα το καταργήσει μια “προοδευτική κυβέρνηση” ενώ υπενθύμισε την κυρίως αιτίαση του κόμματός του για το εργασιακό νομοσχέδιο, ότι αποτελεί “ντιρεκτίβα” του ΣΕΒ και πως με αυτό, η κυβέρνηση νομοθετεί περισσότερη δουλειά, λιγότερη αμοιβή και “βαφτίζει αναγέννηση τον εργασιακό μεσαίωνα”.

Γεννηματά: Απαιτείτε από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι

Σε οξείς τόνους ήταν και η ομιλία της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, η οποία μίλησε για ρυθμίσεις που είναι “μια πολύ καλά μελετημένη παρέμβαση, αδίστακτη και στοχευμένη”. Οι διατάξεις αυτές, είπε η κ. Γεννηματά, απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και να υποταχθεί. “Απέναντι σε αυτή την πολιτική, κάθε πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και σιωπηλός. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις”.

Κουτσούμπας: Το έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά

“Έκτρωμα” που “θα μείνει στα χαρτιά”, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

“Ό,τι και αν κάνετε, ακόμα και αν οι βουλευτές σας ψηφίσουν τελικά αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, ακόμα και αν αυτό το σκουπίδι γίνει νόμος του αντιδραστικού κράτους σας και των μηχανισμών του, ξέρετε καλά πως ούτε για μια στιγμή δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Εκεί έχει οριστικά καταδικαστεί”, ανέφερε στην ομιλία του.

Βαρουφάκης: Θα σας πολεμήσουμε σε κάθε γωνιά της χώρας

Εξαπολύοντας επίθεση και στον υπουργό Εργασίας, ο γραμματέας του Μερα25, ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Υιοθετώντας την ατομική διαπραγμάτευση ο εργασιακός σας νόμος αυτοαναιρείται κ. Χατζηδάκη, ή μάλλον αυτό-προσδιορίζεται ως αντεργατικός νόμος – κάτι που βέβαια όχι μόνο το ξέρετε αλλά που είναι κι ο σκοπός σας”. πρόσιθεσε δε πως “η χειρότερη σκλαβιά, πρόσθεσε, είναι εκείνη στην οποία ο εργαζόμενος συναινεί επειδή δεν έχει επιλογή” .

Χατζηδάκης: Παραπάνω δύναμη στον εργαζόμενο

Το νομοσχέδιο δίνει παραπάνω δύναμη στον εργαζόμενο, παραπάνω δύναμη στην οικονομία, παραπάνω δύναμη στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων στην ομιλία του πως : Είτε αμέσως μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου στο ΦΕΚ είτε ένα με δύο μήνες μετά,  “οι πατεράδες που η σύζυγός τους κάνει ένα παιδί, θα παίρνουν άδεια 14 ημέρες. Και οι δύο γονείς θα παίρνουν γονική άδεια πληρωμένη για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν πια να συμφωνούν ρυθμίσεις σε προσωπική βάση, για τη συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική τους ζωή, για την οποία άνοιξε το δρόμο η κ. Αχτσιόγλου με την Οδηγία που συμφώνησε.

Πρόσθεσε επ αυτών ότι “οι εργατοτεχνίτες θα αρχίσουν να παίρνουν την ίδια αποζημίωση που παίρνουν οι υπάλληλοι, οι τηλεργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα αποσύνδεσης, μετά το πέρας του ωραρίου τους, οι εργαζόμενοι όλοι θα έχουν προστατευτικό πλαίσιο για τη βία και την παρενόχληση στο χώρο εργασίας, όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν καλύτερα πρότυπα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, όσοι θέλουν παρά πάνω υπερωρίες, θα μπορούν να το κάνουν, και έτσι θα βάζουν παραπάνω χρήματα στην τσέπη τους”.