Euro 2020: Πανηγυρικά στους “16” η Ιταλία, κέρδισε με 3-0 και την Ελβετία

206

Η Ιταλία ξεκίνησε με εμφατικό τρόπο το Euro 2020, όμως το ίδιο εντυπωσιακή ήταν και η συνέχεια για την εξαιρετική ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι, που έγινε η πρώτη η οποία προκρίνεται στη φάση των νοκ άουτ αγώνων, από τη 2η αγωνιστική των ομίλων.

Μετά το 3-0 της πρεμιέρας απέναντι στην Τουρκία, οι «ατζούρι» νίκησαν απόψε με το ίδιο σκορ (3-0) και την Ελβετία στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, παρουσία 16.000 θεατών και με 6 βαθμούς σε δύο αγώνες εξασφάλισαν μια άνετη πρόκριση από τον Α΄ όμιλο.

Πρόσωπο της αναμέτρησης και αποκάλυψη για τους Ιταλούς ήταν ο 23χρονος μέσος της Σασουόλο Μανουέλ Λοκατέλι, που σημείωσε τα πρώτα δύο τέρματα της ομάδας του, σκοράροντας στο 26ο και 52ο λεπτό, ενώ το τελικό 3-0 «έγραψε» στο 89΄ ο Ιμόμπιλε.

Αγωνιστικά, το πρώτο ημίχρονο ανήκε ολοκληρωτικά στη «σκουάντρα ατζούρα», που είχε ευκαιρίες κι ένα ακυρωμένο γκολ πριν ανοίξει το σκορ. Στο 10΄ και στη «γλυκιά» σέντρα του Σπινατσόλα, κεφαλιά του Ιμόμπιλε από ευνοϊκή θέση έφυγε άουτ.

Στο 19ο λεπτό, από εκτέλεση κόρνερ του Ινσίνιε η μπάλα στρώθηκε Κιελίνι ο οποίος νίκησε από κοντά τον Ζόμερ, αλλά η χρήση του VAR έδειξε ότι ο σκόρερ, που πέντε λεπτά αργότερα αποχώρησε με μυικό τραυματισμό, είχε χρησιμοποιήσει το χέρι.

Η ανωτερότητα των «ατζούρι» απέδωσε καρπούς στο 26ο λεπτό, με ένα γκολ αποθέωση της τακτικής και της κίνησης χωρίς την μπάλα που είχε δημιουργό κι εκτελεστή τους δύο διεθνείς της Σασουόλο.

Στο σημείο εκείνο ο Λοκατέλι άλλαξε το παιχνίδι για τον Μπεράρντι, που έκανε τη μεγάλη κούρσα και μπήκε κάθετα στην περιοχή, γύρισε την μπάλα από δεξιά και ο συμπαίκτης του, που ξεκίνησε τη φάση και την ακολούθησε ως το τέλος, έκανε το 1-0 από κοντά κι έγινε στα 23 χρόνια του ο νεότερος μέχρι σήμερα σκόρερ στο Euro 2020.

Στο 34΄ ο Ινσίνιε με «λόμπα» ανάγκασε τον Ακάντζι να αποκρούσει πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή και στο 37΄ το πλασέ του Σπινατσόλα έφυγε άουτ, για να πάρει το παιχνίδι οριστικά το δρόμο του στο 52΄, όταν και πάλι ο Λοκατέλι, με υπέροχο σουτ έξω από την περιοχή (από πάσα του Μπαρέλα) ξετίναξε τα δίχτυα του Ζόμερ «γράφοντας» το 2-0.

Οι Ελβετοί είχαν την ευκαιρία, διπλή μάλιστα, για να μειώσουν και να ξαναμπούν στο παιχνίδι, όταν στο 64΄ ο Γκαβράνοβιτς πλάσαρε από την περιοχή, ο Ντοναρούμα απέκρουσε και στη νέα σέντρα-σουτ του επιθετικού ο Ιταλός πορτιέρε έκανε νέα εντυπωσιακή επέμβαση, κρατώντας το «μηδέν», ενώ στην επίθεση οι συμπαίκτες του έχαναν ευκαιρίες, ως το 89΄ που ο Ιμόμπιλε διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Διαιτητής: Σεργκέι Καράσεφ (Ρωσία)

Κίτρινες: Γκαβράνοβιτς, Εμπολό

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΙΤΑΛΙΑ (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπονούτσι, Κιελίνι (24΄ Ατσέρμπι), Σπινατσόλα, Μπαρέλα (87΄ Κριστάντε), Ζορζίνιο, Λοκατέλι (86΄ Πεσίνα), Μπεράρντι (70΄ Τολόι), Ιμόμπιλε, Ινσίνιε (69΄ Κιέζα).

ΕΛΒΕΤΙΑ (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Ελβέντι, Σαρ (58΄ Ζούμπερ), Ακάντζι, Φρόιλερ (84΄ Σόου), Τσάκα, Εμπαμπού (58΄ Βίντμερ), Ροντρίγκες, Σακίρι (76΄ Βάργκας)), Σεφέροβιτς (46΄ Γκαβράνοβιτς), Εμπολό.