Το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου και η περίπτωση Έρικσεν

176

Του Κωνσταντίνου Οικονόμου

Με αφορμή το περιστατικό της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής που υπέστη ο ποδοσφαιριστής Έρικσεν σε πρόσφατο αγώνα του EURO 2020, πρέπει να γνωρίσουμε ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος που δεν είναι σπάνιος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι ο απροσδόκητος, ο «ξαφνικός» θάνατος, που συμβαίνει σε άτομο που φαίνεται υγιές ή σε κάποιον που πάσχει από μια χρόνια ασθένεια, αλλά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση ή σε βελτίωση.

Ως αιφνίδιο χαρακτηρίζουμε το θάνατο που συμβαίνει μέσα σε 1 ώρα από την εμφάνιση κάποιων ενοχλημάτων. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος οφείλεται είτε σε οξεία μηχανική δυσλειτουργία της καρδιάς, όπως στην περίπτωση ενός εκτεταμένου οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου είτε σε σοβαρή αρρυθμία, η οποία επηρεάζει άμεσα την αιμοδυναμική κατάσταση του ασθενούς.

Οι αρρυθμίες που οδηγούν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο δεν είναι οι απλές αρρυθμίες που συνήθως όλοι μας αισθανόμαστε. Πρόκειται για σοβαρές αρρυθμίες που οδηγούν σε άμεση αιμοδυναμική κατάρριψη, διότι δεν είναι δυνατή η αποτελεσματική συστολή της καρδιάς για την τροφοδοσία των οργάνων του σώματος με αίμα. Οι αρρυθμίες αυτές είναι η κοιλιακή ταχυκαρδία και η κοιλιακή μαρμαρυγή.

Η μόνη δυνατότητα επαναφοράς είναι η άμεση ιατρική παρέμβαση και η χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος – απινίδωση, με ειδικό μηχάνημα που ονομάζεται εξωτερικός απινιδωτής, για την ανάταξη του ρυθμού σε κανονικό φλεβοκομβικό ρυθμό. [Φλεβόκομβος είναι το σημείο εκείνο στο εσωτερικό της δεξιάς καρδιάς που ρυθμίζει τον τόνο, τον παλμό, του καρδιακού ρυθμού]

Ποια είναι όμως τα αίτια αυτού του αιφνιδίου καρδιακού θανάτου;

Στο βίντεο που ακολουθεί παίρνουμε μερικές πληροφορίες:

larissanet.gr