Πότε καταργούνται οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους: Τα σενάρια για Ιούλιο και πού θα παραμείνουν υποχρεωτικές

268

Μετά την εξαίρεση, όπως όλα δείχνουν από την 1η Ιουλίου, όσων είναι πλήρως εμβολιασμένοι από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self test, ακόμη ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.

Πρόκειται για το ενδεχόμενο κατάργησης της προστατευτικής μάσκας, μόνο στους εξωτερικούς χώρους μέσα στον επόμενο μήνα, χωρίς όμως διαφοροποίηση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη.

Όπως λένε οι πληροφορίες, η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων πολιτών, σε συνδυασμό με τη βελτίωση που παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες κρίσιμοι επιδημιολογικοί δείκτες (κρούσματα, δείκτης θετικότητας, διασωληνωμένοι ασθενείς, αποσυμφόρηση των νοσοκομείων), έχουν βάλει τις πρώτες προϋποθέσεις για τη μη υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Οι ειδικοί εντούτοις είναι ακόμη επιφυλακτικοί και θα ζητήσουν να δουν τους δείκτες και των επόμενων εβδομάδων, πριν τις τελικές αποφάσεις, καθώς δεν θέλουν να στείλουν το λάθος μήνυμα πως ο κοροναϊός έχει πια περάσει.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο έλεγχος για το εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή μη όταν δεν φορά μάσκα, είναι πολύ δύσκολο να γίνει στην πράξη, οπότε δεν θα υπάρχει διαχωρισμός.

Ωστόσο, σε χώρους όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα νοσοκομεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα αεροδρόμια, οι μάσκες θα αποτελούν για πολύ καιρό ακόμη αναπόσπαστο μέρος.

Δεν θα συμβεί το ίδιο με τους κλειστούς χώρους εστίασης, όπου σχεδιάζεται να επιτραπεί η παραμονή για τους εμβολιασμένους, στο πλαίσιο των κινήτρων που εξετάζει η κυβέρνηση για την άνοδο των ποσοστών εμβολιασμών και την επίτευξη ανοσίας.

“Είναι ξεκάθαρα πολύ πιο ασφαλές, όταν σε έναν κλειστό χώρο είναι όλοι εμβολιασμένοι και άρα μπορούν, για λόγους δημόσιας υγείας, να είναι πιο κοντά, να μην φοράνε ίσως μάσκα και διάφορες άλλες διευκολύνσεις που εξετάζονται επιστημονικά. Έχουμε πει και για τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, υπάρχουν κάποιες διευκολύνσεις που όσο τα επιδημιολογικά στοιχεία πηγαίνουν καλύτερα, θα μπορούμε κι εμείς να τις εφαρμόσουμε”, δήλωνε εντωμεταξύ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Πηγή: TheTOC.gr