Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Συμμετοχή στη συνεδρίαση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030

327

Κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής στην οποία συμμετέχει η Βουλευτής, παρουσιάστηκε από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια.

Το σχέδιο αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και συνοψίζεται στο εξής τετράπτυχο: «Ασφαλείς δρόμοι, Υπεύθυνοι οδηγοί, Κυκλοφοριακή παιδεία, Δίκαιοι κανόνες για όλους».

Βασικές προβλέψεις του στρατηγικού σχεδίου:

– Θεσμοθέτηση Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Οδική Ασφάλεια για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων

– Σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας για το συντονισμό του διυπουργικού έργου και την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου

– Υποχρεωτική διδασκαλία της κυκλοφοριακής αγωγής σε όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια της χώρας

– Νέα διαδικασία θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων οδηγών για την απόκτηση άδειας οδήγησης

– Νέες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του εκπαιδευτή οδήγησης

– Αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με κατεύθυνση τη μείωση της μέσης ταχύτητας στις αστικές περιοχές, το διαχωρισμό των κυρώσεων και την καθιέρωση ηλεκτρονικής διαδικασίας για την παρακολούθηση των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ.

Στόχος του σχεδίου, είναι η καλλιέργεια κυκλοφοριακής παιδείας και μιας νέας κουλτούρας οδηγικής συμπεριφοράς, ώστε να μειώσουμε τους θανάτους και τους σοβαρούς τραυματισμούς κατά 50% ως το 2030 και ιδανικά να μην έχουμε καθόλου θανάτους στους ελληνικούς δρόμους ως το 2050.