Τελικός Champions League: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Τσέλσι νίκησε 0-1 την Μάντσεστερ Σίτι στον αγγλικό «εμφύλιο»

254

Η Τσέλσι βγήκε νικήτρια στον αγγλικό εμφύλιο του τελικού του Champions League στο Οπόρτο της Πορτογαλίας καθώς επικράτησε 1-0 της Μάντσεστερ Σίτι.

Το γκολ ενός 21χρονου αξίας 100 εκατ. ευρώ, του Κάι Χάβερτς στο 42ο λεπτό του αγώνα, ήταν αρκετό για να χαρίσει το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της, στην ομάδα του Λονδίνου. Το σύνολο του Τόμας Τούχελ ήταν εξαιρετικό σε όλη τη διάρκεια του αγώνα με τον Ενγκολό Καντέ να δίνει ρεσιτάλ όντας μονίμως… παντού στον αγωνιστικό χώρο. Από την άλλη, η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων κυρίως σε ψυχολογική προετοιμασία και δεν βρήκε ποτέ όχι μόνο το γκολ της ισοφάρισης, αλλά ούτε και αξιόλογη ευκαιρία για να το πετύχει.

Ο τρίτος τελικός για την Τσέλσι, αυτή την φορά δεν κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπως είχε συμβεί πριν από 13 χρόνια στη Μόσχα (ηττήθηκε 6-5 από την Γιουνάιτεντ) και πριν από 9 στην «Αλιάνζ Αρένα» του Μονάχου, όταν τότε είχε θριαμβεύσει με 4-3 στη «ρώσικη ρουλέτα» επί της Μπάγερν. Αυτή την φορά οι Λονδρέζοι σκόραραν στο πρώτο μέρος με τον Χάβερτζ (42΄), γκολ που αποδείχθηκε αρκετό για να τους φέρει στην κορυφή της Ευρώπης για 3η φορά στην ιστορία τους. Παρέδωσαν σε ένα ακόμη ματς, τόσο υψηλού επιπέδου, μαθήματα σεμιναριακής άμυνας, με τον Μεντί να μην δέχεται γκολ σε 9ο ματς στη διοργάνωση!

Ο Κάι Χάβερτς έκανε έβαλε το πρώτο γκολ της καριέρα του στο Champions League στον τελικό με τη Σίτι/ Φωτογραφία: AP IMAGES

Ο Τόμας Τούχελ που ανέλαβε την Τσέλσι στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου έγινε ο πρώτος τεχνικός στα χρονικά του Champions League που έφτασε σε δύο διαδοχικούς τελικούς με διαφορετικές ομάδες. Το έκανε πέρυσι με την Παρί, όταν έχασε το τρόπαιο από την Μπάγερν, αλλά 9 μήνες μετά κατάφερε να πανηγυρίσει στην χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, στην πρωτεύουσα της οποίας η Παρί είχε ηττηθεί από την Μπάγερν με 1-0. Η Τσέλσι έκλεισε την εφετινή διοργάνωση με μόλις μία ήττα (σ.σ. από την Πόρτο) και 9 νίκες και 3 ισοπαλίες. Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η 5η της νίκη σε 6 τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων που έχει λάβει μέρος (εξαιρείται το Σούπερ Καπ Ευρώπης). Θυμίζουμε ότι το 1971 και το 1998 κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων, ενώ το 2013 και το 2019 πανηγύρισε το Europa League. Από την άλλη ο Πεπ Γκουαρντιόλα απέτυχε να γίνει ο 6ο προπονητής στην ιστορία που κατακτάει το θεσμό με δύο διαφορετικές ομάδες.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα δεν κατάφερε να γίνει ο 6ος προπονητής στην ιστορία που κατακτάει το θεσμό με δύο διαφορετικές ομάδες / Φωτογραφία: AP IMAGES

Το ματς
Το ματς είχε ρυθμό… Premier League από την αρχή, ήταν καλό στο μάτι, παρότι οι φάσεις ήταν απλά λίγες και καλές. Η Σίτι ήταν αυτή που μπήκε με πιο… επιθετικές διαθέσεις και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φτιάξει την πρώτη καλή φάση στην αναμέτρηση. Προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί ωραία ολόκληρο το πλάτος του γηπέδου, ώστε να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα, απείλησε στο 8’, όταν ο Στέρλινγκ έφυγε κάθετα ανάμεσα στα αντίπαλα μπακ. Ωστόσο, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την προσπάθειά του ελέω του εξαιρετικού τάκλιν του Τζέιμς. Η… απάντηση δόθηκε έξι λεπτά μετά, όταν ο Μάουντ μπήκε από τα αριστερά και έστρωσε για τον Βέρνερ που πολύ δεν ολοκλήρωσε όπως θα ήθελε τη φάση.

O MVP του τελικού, Νγκολό Καντέ. Φωτογραφία: AP IMAGES

Το πρώτο μισό του τελικού άνηκε συνολικά στους «Πολίτες» και σταδιακά, μετά την ημιτελή φάση με τον Φόντεν, η Τσέλσι άρχιζε να ισορροπεί αρχικά την κατάσταση και στη συνέχεια πήρε τα ηνία του αγώνα. Έβγαζε περισσότερη ενέργεια και αποφασιστικότητα, ελέγχοντας τον ρυθμό δίχως να γίνει πολύ πιο επιθετική. Την υπεροχή της τη σφράγισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε μια επίθεση που ξεκίνησε από τον Μεντί, με τον Τσίλγουελ να στρώνει με τη μια στον Μάουντ, που έβγαλε φανταστική μπαλιά στον Χάβερτς, ο οποίος πέρασε τον Έντερσον και πλάσαρε σε κενή εστία.Ο Γερμανός είχε αρκετή συμμετοχή στο πρώτο μέρος στο δημιουργικό κομμάτι, καθώς πέραν του γκολ, ήταν μέσα σχεδόν σε ό,τι καλό έβγαλαν οι «μπλε».

Ο κόσμος στις εξέδρες του Ντραγκάο θύμισε προ κοροναϊού εποχές / Φωτογραφία: AP IMAGES

Πολύ πιο σφιχτό, όπως θα μπορούσε να προβλέψει εύκολα κάποιος, ήταν το δεύτερο μέρος. Η Τσέλσι είχε ήδη κάνει το πρώτο βήμα, είχε φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της και όπως συνέβη όλες τις προηγούμενες φορές (με τον Τούχελ στο τιμόνι της) που το κατάφερε, μοιραία έπαιξε πολύ πιο σφιχτά. Η Σίτι κλήθηκε να βρει λύσεις, να αποδείξει ότι αντέχει το βάρος, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο τραυματισμός του Ντε Μπρόινε έκανε ακόμα πιο δύσκολη την αποστολή της ομάδας του και του Γκουαρντιόλα, που έχασε ένα πολύτιμο εργαλείο του, το οποίο, πάντως, δεν είχε σε καλό βράδυ ούτως ή άλλως. Η είσοδος του Ζεσούς δεν ανέτρεψε τα δεδομένα. Ίσα-ίσα έκανε πιο προβλέψιμη τη Σίτι, λόγω της απουσίας του Βέλγου. Η κατοχή της μπάλας ήταν όλο και πιο συντριπτικά υπέρ των τυπικά γηπεδούχων, που ουσιαστικά δεν κατάφεραν να το εκμεταλλευτούν, ενώ ούτε και η παρουσία του Αγουέρο από το 77’ ανέτρεψε τα δεδομένα.

Το έζησε με την ψυχή του ο Τόμας Τούχελ που φέρει μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας της Τσέλσι. Φωτογραφία: AP IMAGES

Λίγο πριν, μάλιστα, η Τσέλσι έχασε μεγάλη ευκαιρία για να… σφυρίξει τη λήξη, όταν ο Χάβερτς έφυγε στην κόντρα και σέρβιρε την κατάλληλη στιγμή για τον Πούλισικ, που μπλόκαρε, βλέποντας τον Έντερσον να του κλείνει το πεδίο και αστόχησε. Η Σίτι έπαιξε στο 90+6’ την τελευταία της… ζαριά και ο Μαχρέζ με το δεξί έστειλε την μπάλα λίγο πάνω από την εστία του Μεντί. Πλέον η Τσέλσι, είχε πιάσει αγκαλιά την κούπα, την οποία σήκωσε λίγο μετά.

Μάντσεστερ Σίτι-Τσέλσι 0-1

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ: Έντερσον, Γουόκερ, Στόουνς, Ντίας, Ζιντσένκο, Μπερνάρντο Σίλβα (64΄ Φερναντίνιο), Γκιντογκάν, Ντε Μπρόιν (60΄ Ζεζούς), Μαχρέζ, Στέρλινγκ (77΄ Αγουέρο), Φόντεν

ΤΣΕΛΣΙ: Μεντί, Τζέιμς, Τιάγκο Σίλβα (λ.τρ. 39΄ Κρίστενσεν), Ρούντιγκερ, Αθπιλικουέτα, Καντέ, Ζορζίνιο, Τσίλγουελ, Μάουντ (80΄ Κόβασιτς), Χάβερτζ, Βέρνερ (66΄ Πούλισικ)

Πηγή: iefimerida.gr