“Σόου” Ερντογάν με φόντο την Αγία Σοφία για την Άλωση της Κωνσταντινούπουλης

315

Με έναν συνδυασμό φωτορυθμικών και προκλητικών μηνυμάτων πάνω από την Αγία Σοφία “γιόρτασε” η Τουρκία τα 568 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Κατά την εκδήλωση για την τουρκική επέτειο ακούστηκε και το μήνυμα “Ευχαριστούμε τον πρόεδρο Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί”, ενώ πάνω από την Αγία Σοφία εμφανίστηκε μέσω οπτικοακουστικής τεχνολογίας, ο Μωάμεθ ο Πορθητής και η επιγραφή “1453”.

Το “πανηγυρικό” κλίμα για την επέτειο των 568 χρόνων από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης είχε προαναγγείλει ο Τ. Ερντογάν με ανάρτησή του στην οποία ανέφερε πως πρόκειται “για μια από τις πιο ένδοξες νίκες στην ιστορία της χώρας του”.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος έγραψε: “Χρόνια Πολλά για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μίας από τις πιο ένδοξες νίκες στην ιστορία μας. Τιμούμε τον Μωάμεθ τον Πορθητή και τον ένδοξο στρατό του, που πρόσθεσε αυτή την μοναδική πόλη στην πολιτιστική μας κληρονομιά, με έλεος και σεβασμό”.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνόδευσε την ανάρτησή του με μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί με τους 4 μιναρέδες.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή, μετά τα εγκαίνια του τεμένους στην πλατεία Ταξίμ, ο Ερντογάν διάβασε στίχους από το Κοράνι στην Αγία Σοφία σε μαθητές ισλαμικών σχολείων.