Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Ο πνευματικός ηγέτης που εμπνέει τους Έλληνες της Αυστραλίας

234

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Έχουν περάσει μόλις δυο χρόνια από τότε που ενθρονίστηκε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος στη μακρινή ήπειρο. Ένας ποιμενάρχης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ενέπνευσε τον κόσμο, δίνοντάς του όραμα κι ελπίδα για το μέλλον, με αποτέλεσμα να τον στρέψει ξανά στην εκκλησία.

Οι αλλαγές που έφερε με την έλευσή του ο νέος αρχιεπίσκοπος, έγιναν αμέσως ορατές και αποδεκτές από το σύνολο των Ελληνορθοδόξων πιστών της Αυστραλίας. Είναι ο άνθρωπος που άγγιξε κυρίως τους νέους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν απομακρυνθεί από την εκκλησία. Ο Μακάριος, κατάφερε με το λόγο του και τα έργα του να εμπνεύσει τη νέα γενιά και να τους φέρει κοντά του.

Κέρδισε το σεβασμό των ομογενών και κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα που υπήρχε ανάμεσα σε πολλές σχισματικές κοινότητες και την Αρχιεπισκοπή. Τους έπεισε πως είναι καιρός να αφήσουν αυτά που τους χώριζαν στην άκρη και να δουν αυτά που τους ενώνουν, ώστε η πίστη να μη χαθεί με το χρόνο και να λειτουργήσει προς όφελος όλου του Ελληνισμού στη μακρινή ήπειρο της Αυστραλίας.

Έβαλε σε τάξη τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής και μάλιστα κατάφερε, μόλις τον πρώτο χρόνο να αυξήσει την εκκλησιαστική περιουσία κατά 35 εκατομμύρια $.

Επί των ημερών του ανάκαμψε ο μοναχισμός. Τα μοναστήρια στην Αυστραλία που έδειχναν εικόνα ερήμωσης και κινδύνευαν να κλείσουν λόγω έλλειψης μοναχών, άρχισαν να ζωντανεύουν ξανά με την έλευση νέων μοναχών στις τάξεις τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος ως νέος άνθρωπος που είναι, έθεσε στην υπηρεσία της εκκλησίας τις νέες τεχνολογίες. Εκσυγχρόνισε την ιστορική εφημερίδα της αρχιεπισκοπής “ΤΟ ΒΗΜΑ” και δημιούργησε τη νέα ηλεκτρονική της μορφή, με την οποία κατάφερε να τριπλασιάσει το αναγνωστικό κοινό της.

Το σημαντικότερο όμως όλων, είναι το κοινωνικό έργο που θα επιτελέσει η αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας με την ίδρυση των δυο κέντρων απεξάρτησης που έβαλε μπρος να φτιαχτούν σε Σίδνεϋ και Μελβούρνη. Κέντρα που δεν είναι μόνο για νέους που έχουν πέσει θύματα των ναρκωτικών και του αλκοόλ, αλλά και του τζόγου που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια και έχει εθίσει μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και είναι χειρότερος εθισμός ακόμα κι από αυτόν των ουσιών, όπως λένε οι ειδικοί.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τα ηνία της εκκλησίας της Αυστραλίας, ξεκίνησε ένα Μαραθώνιο αγώνα, προκειμένου να επικοινωνήσει με ολόκληρο τον Ελληνισμό που βρίσκεται σε κάθε σημείο της χώρας. Βρέθηκε κοντά σε κάθε Έλληνα, ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη πόλη. Συνομίλησε με πολύ κόσμο, για να ακούσει τα προβλήματα που τον βασανίζουν. Με αυτά ως οδηγό, προσπαθεί να σχεδιάσει τις δράσεις της εκκλησίας που θα ανακουφίσουν όσο περισσότερους πιστούς γίνεται.

Φαίνεται πως η ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αυστραλίας, βρήκε τον πνευματικό ηγέτη που αναζητούσε χρόνια τώρα, για να πορευθεί με ασφάλεια προς το μέλλον.