Μελέτη: Οι Κινέζοι κατασκεύασαν τον κοροναϊό

294

Σε έρευνά τους για την καταγωγή του κορονοϊού ο Βρετανός καθηγητής Angus Dalgleish και ο Νορβηγός επιστήμονας Δρ. Birger Sorensen ισχυρίζονται ότι ο ιός κατασκευάστηκε και δεν είναι φυσική δημιουργία. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail που δημοσιεύει το θέμα, η Κίνα όχι μόνο δημιούργησε τον ιό, αλλά προσπάθησε να συγκαλύψει τις ρίζες του, κάνοντας χρήση “αντίστροφης μηχανικής” έτσι ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο κοροναϊός αναπτύχθηκε με φυσικό τρόπο στις νυχτερίδες.

Οι δύο επιστήμονες αναφέρουν ότι έχουν καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα εδώ και έναν χρόνο, αλλά αυτά αγνοήθηκαν τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και από τις μεγάλες ιατρικές εκδόσεις.

Στη μελέτη τους κάνουν λόγο για “εσκεμμένη καταστροφή, απόκρυψη και αλλοίωση στοιχείων” από πλευράς των κινεζικών εργαστηρίων, ενώ υπογραμμίζουν τη σιωπή που επιβλήθηκε από το καθεστώς σε Κινέζους επιστήμονες που τόλμησαν να μιλήσουν ή και κάποιους που εξαφανίστηκαν τα ίχνη τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η μελέτη θα δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στην επιστημονική κοινότητα, η οποία μέχρι και πολύ πρόσφατα αρνούνταν πεισματικά οποιαδήποτε άλλη εκδοχή που ήθελε τον κοροναϊό να μην είχε μεταδοθεί από ζώο στον άνθρωπο.

Οι δύο επιστήμονες την περσινή χρονιά κατά την ανάλυση δειγμάτων κοροναϊού στην προσπάθειά τους να παρασκευάσουν εμβόλιο για την πανδημία, ανακάλυψαν “μοναδικά αποτυπώματα” στον ιό που θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί μόνο μέσω εργαστηριακής παρέμβασης. Όταν προσπάθησαν να δημοσιεύσουν τα ευρήματα τους συνάντησαν την άρνηση από δύο μεγάλες ιατρικές εκδόσεις, οι οποίες ήταν πεπεισμένες ότι ο ιός είχε μεταδοθεί από νυχτερίδα στον άνθρωπο. Ακόμα και όταν ο πρώην αρχηγός της MI6, Sir Richard Dearlove, δήλωσε ότι θα πρέπει να ερευνηθούν τα καταγγελλόμενα των δύο επιστημόνων, η ιδέα απορρίφθηκε ως “fake news”.

 

Η είδηση έρχεται την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του να επανεξετάσουν την προέλευση του ιού, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας να διέφυγε από εργαστήριο.

Οι Dalgleish και Sørensen τώρα εξέδωσαν μια νέα μελέτη, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κοροναϊός δεν έχει αξιόπιστο φυσικό πρόγονο και ότι είναι πέραν της όποιας λογικής αμφιβολίας ότι ο ιός δημιουργήθηκε μέσω “εργαστηριακής χειραγώγησης”. Σε αυτή τη μελέτη των 22 σελίδων, οι δύο επιστήμονες αναλύουν την επί μηνών “ιατροδικαστική ανάλυσή” τους στον ιό, κάνοντας αναφορές στα πειράματα που διενεργούσε το εργαστήριο της Γουχάν από το 2002 ως το 2019. Μέρος της έρευνάς τους στηρίχθηκε στην μελέτη “Gain of Function”, η οποία είχε ως αντικείμενο την παρέμβαση σε φυσικούς για μεγαλύτερη μολυσματικότητα και την μετάδοση τους σε ανθρώπινα κύτταρα για καλύτερη εργαστηριακή εξέταση. Οι δύο επιστήμονες ισχυρίζονται ότι Κινέζοι συνάδερφοί τους οι οποίοι εμπλέκονταν στο πρόγραμμα “Gain of Function”, έλαβαν φυσικό κοροναϊό από κινεζικές νυχτερίδες των σπηλαίων, μετατρέποντάς το στον σημερινό θανατηφόρο και ιδιαίτερα μεταδοτικό SARS-Cov-2.