Άνοιξε η πλατφόρμα για τους 30-34 με όλα τα εμβόλια

174

Πλέον όλοι όσοι είναι άνω των τριάντα ετών θα μπορούν να εμβολιαστούν και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια. Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα και για την ηλικιακή ομάδα των 30-34 ετών, που εμβολιάζονταν μόνο με AstraZeneca και από το πρωί έρχονται τα πρώτα μηνύματα για τον προγραμματισμό ραντεβού για όσους έχουν άυλη συνταγογράφηση.

Η εμβολιαστική διαδικασία προχωρά μάλιστα πιο γρήγορα από τον προγραμματισμό και χθες αργά το βράδυ, νωρίτερα από το αναμενόμενο, άνοιξε η πλατφόρμα και για τους 18-30, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson. Η πλατφόρμα αναμενόταν να ανοίξει τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Στόχος είναι να επιτευχθεί όσο γίνεται γρηγορότερα ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας. Εφόσον συνεχιστούν κανονικά οι παραδόσεις εμβολίων, θεωρείται ότι μέσα στο καλοκαίρι το ποσοστό των εμβολιασμένων μπορεί να φτάσει στο 70%.

Μείωση του επιδημιολογικού φορτίου

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 13%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο συνέχισε να μειώνεται, ενώ τα εξιτήρια των ασθενών παραμένουν περισσότερα από τις εισαγωγές.

Ο αριθμός των διαγνώσεων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε σημαντικά, καθότι καταγράφηκαν τουλάχιστον 500 λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή ποσοστό 16% χαμηλότερο. Ομοίως και ο αριθμός όσων καταλήγουν με τη νόσο, μειώθηκε σε ποσοστό 16%.

Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία

“Είναι σίγουρο ότι ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την επιδημία. Δεν είμαστε ακόμα σε σημείο που μπορούμε να επανέλθουμε σε πλήρη κανονικότητα των δραστηριοτήτων μας” είπε χαρακτηριστικά ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αν και η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή και οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε ύφεση, υπάρχουν κάποιες περιοχές που προβληματίζουν, καθώς τα τοπικά επιδημιολογικά στοιχεία κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση.

Τις τελευταίες πέντε μέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στο δήμο Ρόδου κατά 43%, στο δήμο Μυτιλήνης κατά 36%, στην περιφερειακή ενότητα Σύρου κατά 50%. Το ίδιο χρονικό διάστημα εκθετική αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται και στο δήμο Τροιζηνίας, όπου παρά τον μικρό αριθμό τους, τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερτριπλασιαστεί. Τέλος, στο δήμο Χανίων αυτή τη στιγμή  έχουμε 213 ενεργά κρούσματα, όταν στις 20 Μαΐου είχαμε 169.

capital.gr