Σοκάρουν οι υποθέσεις στο κατηγορητήριο για τον ψευτογιατρό: Ασθενής πλήρωσε 98.000 ευρώ και έμεινε ανάπηρος, δύο παιδιά πέθαναν

201

Στο προσκήνιο έρχεται ξανά η υπόθεση του «ψευτογιατρός», μετά την εισαγγελική πρόταση, με την οποία ζητείται η παραπομπή σε δίκη του 47χρονου για 12 θανάτους καρκινοπαθών, 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας και σωρεία άλλων αδικημάτων.

Η εισαγγελέας Αγγελική Κουρινιώτη στις 301 σελίδες της εισήγησής της προς το συμβούλιο πλημμελειοδικών προτείνει μαζί με τον «Dr Kontos», όπως συνήθιζε να συστήνεται στα ανυποψίαστα θύματά του, να δικαστούν ακόμα 16 άτομα ως συνεργοί στις απάτες του.

Μεταξύ αυτών είναι και ένας πρώην βουλευτής και υπουργός ο οποίος είναι χειρουργός στο επάγγελμα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο πρώην υπουργός το 2018 μαζί με τον 47χρονο και άλλους τέσσερις ιατρούς μετείχε σε χειρουργείο σε εγκαταστάσεις ιδιωτικής κλινικής των Αθηνών για την αποκατάσταση κινητικών προβλημάτων που παρουσίαζε ασθενής μετά από πτώση με αλεξίπτωτο.

Την επέμβαση φέρεται να συντόνιζε ο «ψευτογιατρός», ο οποίος, αν και δεν είχε καμία σχέση με την ιατρική, κατάφερε να πείσει τον τραυματία ότι είναι ιδιαίτερα διακεκριμένος ορθοπεδικός χειρουργός στη Γαλλία και στην Ελβετία. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο ασθενής έχει καταθέσει ότι πλήρωσε συνολικά 98.000 ευρώ, με τον ψευτογιατρό να του ζητεί ακόμα 15.000 ευρώ. Η υγεία του ασθενούς όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά όπως έχει καταθέσει η αναπηρία του έφτασε το 85%. Για τον πρώην υπουργό και τους άλλους τέσσερις γιατρούς η εισαγγελέας προτείνει να δικαστούν για άμεση συνέργεια σε απάτη και συναυτουργία σε βαριά σωματική βλάβη.

Ο «Dr Kontos», σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε πλείστες άλλες περιπτώσεις εμφανιζόταν ως ογκολόγος διεθνούς κύρους. Προσέγγιζε καρκινοπαθείς που οι περισσότεροι βρίσκονταν σε τελικό στάδιο και φέρεται να τους έπειθε να διακόψουν τη θεραπεία τους και να εμπιστευτούν τα γιατροσόφια του, σκευάσματα από βότανα και άλλες άγνωστης προέλευσης ουσίες, για τα οποία πληρωνόταν αδρά.

Μεταξύ των θυμάτων του, όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, ήταν και δύο παιδιά, 14 και 16 ετών, τα οποία τελικά απεβίωσαν. «Πρότεινε στους γονείς να διακόψουν για το ανήλικο τέκνο τους την ακολουθούμενη ως τότε θεραπεία και να ακολουθήσουν, ως αποτελεσματικότερη και καταλληλότερη τη θεραπεία που τους σύστησε, αποτελούμενη από δήθεν εξελιγμένα ειδικά φάρμακα, ενέσιμα και μη, τα οποία παρασκευάζονταν στην Ελβετία από σπάνιες και δυσεύρετες πρώτες ύλες, θεραπευτικά αποστάγματα, υγρά εμπεριέχοντα δραστικά συστατικά της κάνναβης και φαρμακευτικά βότανα», περιγράφεται στην εισαγγελική πρόταση για την περίπτωση του 16χρονου θύματος, ενώ για τους γονείς του αναφέρεται ότι «έδρασαν ελεύθερα ως πειθήνια «όργανα» του και ακολούθησαν υποταγμένα, καλόπιστα, πεπλανημένα και ανύποπτα, τις δικές του καταστροφικές μεθόδους «θεραπείας» με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας του ανήλικου ασθενούς να επιδεινωθεί ραγδαία και να αποβιώσει το 2017 σε ηλικία 16 ετών».

Η εισαγγελική πρόταση κατατέθηκε στο συμβούλιο πλημμελειοδικών λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη σύλληψη του «ψευτογιατρού».