Self test: Πώς πρέπει να τα πετάμε στα σκουπίδια μετά τη χρήση τους

Tο self test δεν πρέπει να πετιέται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης ή στις αποχετεύσεις.

278

Καθημερινά πραγματοποιούνται εκατοντάδες self test για τον κοροναϊό από μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς αλλά και ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους.

Ωστόσο η έλλειψη γνώσης για τον σωστό τρόπο απόρριψής τους, δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο για το περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους.

Υπό το πρίσμα αυτό η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε ειδικές οδηγίες για το πώς πετάμε στα σκουπίδια τα χρησιμοποιημένα self-test.

Έτσι εάν το τεστ είναι αρνητικό:

Απορρίπτεται μαζί με τα λοιπά αστικά απόβλητα, δηλαδή τοποθετείται σε πλαστική σακούλα και απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων (πράσινο ή γκρι κάδο).

Εάν το τεστ είναι θετικό:

Απορρίπτεται από κοινού με τα αναλώσιμα του ασθενούς, σε σακούλα καλά κλεισμένη η οποία τοποθετείται σε κλειστό κάδο εντός της οικίας και στη συνέχεια σε δεύτερη σακούλα, η οποία κλείνει το ίδιο σφιχτά, χωρίς να γεμίσει υπερβολικά για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτής και απορρίπτεται στον πράσινο ή γκρι κάδο.

Τα απόβλητα των self-test δεν τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις, ενώ οι συγκεκριμένες οδηγίες ισχύουν όταν δεν υπάρχει ειδική συσκευασία απόρριψης για το self-test.